12-årige cellisten Malte har redan spelat i symfoniorkestern

Malte Rosén har spelat cello i ganska många år nu. Han har blivit så bra att han fått spela i Halmstads symfoniorkester.
– Jag fyller 13 i sommar, säger Malte som nu får Halmstads kommuns kulturstipendium för unga.

ANNONS
|

Den musikaliska familjen Rosén bor i Kvibille. Det var där alltihop började – med en ukulele.

– Jag hade alltid en ukulele med mig när jag var liten, typ två eller tre år. Den hänger fortfarande här inne på väggen, säger Malte Rosén.

Men snart var ett lite större instrument som lockade. Cellon.

Malte Rosén älskar att spela cello. Hans talang har inte gått obemärkt förbi. Bland 27 sökande får han i år ensam hela Halmstads kommuns kulturstipendium för unga.
Malte Rosén älskar att spela cello. Hans talang har inte gått obemärkt förbi. Bland 27 sökande får han i år ensam hela Halmstads kommuns kulturstipendium för unga. Bild: Roger Larsson

– Det lät intressant. Mamma anmälde mig och så började jag spela. Jag började när jag var fem, säger Malte.

Spelar i flera orkestrar

Först med Suzuki-cello. Suzuki är en pedagogik inom musiken, uppkallad efter en japansk violinist.

– Shinichi Suzuki tänkte så här: om man kan lära sig ett språk genom att härma, så kan de lära sig instrument genom att härma. Men ju äldre man blir desto mindre blir det, nu spelar jag nästan bara med noter, säger Malte.

ANNONS
Suzukimetoden gav Malte Rosén en väg in i musiken. Nu är han så skicklig att han åker vida omkring med sin cello.
Suzukimetoden gav Malte Rosén en väg in i musiken. Nu är han så skicklig att han åker vida omkring med sin cello. Bild: Roger Larsson

Han tar lektioner i Köpenhamn och spelar i flera orkestrar, som Öresunds unga symfoniker, Västra Götalands ungdomssymfoniorkester.

– Sedan har jag varit med i Halmstads symfoniorkester och spelat några gånger också, säger han.

Ensam stipendiat

I Halmstads kommun har man blivit imponerade. Av 27 sökande till årets kulturstipendium för unga valdes han ensam ut som mottagare.

Malte Rosén är en ung lovande kulturutövare med framtiden för sig. Kulturnämnden hoppas att Malte Rosén med hjälp av stipendiet kommer att fortsätta utvecklas som musiker, och ser fram emot att följa hans resa”, står det i motiveringen.

– Jätteroligt. Det kommer att bli lite lektioner och sådant av det, säger Malte om de 60 000 kronor som han blivit tilldelad.

Mamma Anna-Karin Emanuelsson Rosén blev minst sagt glatt överraskad.

– Priset brukar delas och jag tänkte att de var väl några stycken. Så jag frågade lite försiktigt hur stort stipendiet var. Det var ”60 000? Va?” Helt otroligt, säger hon.

Pengar till utbildning

Malte tar lektioner flera gånger i veckan och familjen åker hit och dit i södra Sverige och Danmark för att han ska få spela. När de beskriver det låter det ungefär som samma tillvaro som familjer har när man fostrar en ung idrottstalang.

Cello har en stor del i 12-årige Malte Roséns liv. Samtidigt har han planer på att bli ingenjör i framtiden.
Cello har en stor del i 12-årige Malte Roséns liv. Samtidigt har han planer på att bli ingenjör i framtiden. Bild: Roger Larsson

– Pengarna är till hans celloutbildning, lektioner, läger, kurser och resor, säger Anna-Karin Emanuelsson Rosén.

ANNONS

– Vi hoppas att stipendiet blir ett stöd för Malte Rosén och hans utveckling som cellist, säger Sandra Löberg Erlandsson (S) ordförande kulturnämnden i Halmstads kommun.

Ingenjörsplaner

Musiken är hans stora intresse och hittills har karriären gått med raketfart. Men Malte har ändå andra idéer om framtiden än att bli celloproffs. Han kan tänka sig att spela på en hög amatörnivå.

– Jag vill bli mekatronikingenjör. Men fortfarande ha cello som en hobby. Det är roligt att spela, säger han.

Fotnot: Stycket som Malte spelar i filmklippet är Allegro apassionato opus 43 av kompositören Camille Saint-Saëns. Han håller på att öva in stycket just nu inför sommarens spelningar.

LÄS MER:Dansare och mimare får årets kulturstipendium

LÄS MER:Unga med musikalisk begåvning fick stipendium

ANNONS