Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varken någon anställd eller värnpliktig skadades vid handgranatskastningen, men Lv 6 anser ändå att de inblandade ”utsattes för onödig fara” när övningsledaren ”kraftigt åsidosatte säkerhetsbestämmelserna”. Bild: Anders Holmer
Varken någon anställd eller värnpliktig skadades vid handgranatskastningen, men Lv 6 anser ändå att de inblandade ”utsattes för onödig fara” när övningsledaren ”kraftigt åsidosatte säkerhetsbestämmelserna”. Bild: Anders Holmer

Övningsledare anmäls för att ha sparkat iväg handgranater

Efter att en av de mest erfarna övningsledarna på Lv 6 brutit mot en rad säkerhetsbestämmelser i samband med kastning av handgranater har regementschefen plockat bort honom som stridsskjutningsledare. Dessutom föreslår Lv 6-chefen att personalansvarsnämnden beslutar om löneavdrag.

HP skrev i somras om hur det gjordes en tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket efter att en övningsledare på Lv 6 ”kraftigt åsidosatt säkerhetsbestämmelserna” under slutövningen för de värnpliktiga från Luftvärnsregementet.

LÄS MER: Brister i säkerhet med skarpa handgranater utreds – värnpliktiga på Lv6 i stor fara

Efter detta polisanmälde den aktuelle övningsledaren regementet för förtal, eftersom han tyckte att det rörde sig om ärekränkning då Lv 6 kommenterade fallet medialt innan utredningen var klar. Han menade att många kunde räkna ut vem det handlade om och att det kändes som att någon ”ville slänga honom till vargarna”.

”Onödig fara”

Nu är emellertid utredningen klar och har lett till att övningsledaren anmälts till FPAN (Försvarsmaktens personalansvarsnämnd). I anmälan står att hans agerande föranlett att han själv och en annan övningsledare, samt övade soldater och åskådare ”utsatts för onödig fara”.

Säkerhetsbristerna uppstod efter ett stridsskjutningsmoment där de värnpliktiga kastat så kallade chockhandgranater. Försvarsmakten skaffade en gång i tiden sådana handgranater som komplement till vanliga spränghandgranater – eftersom de senare riskerade att skada den egna truppen ifall de användes i rum med gipsväggar, där splitter kunde tränga igenom väggarna.

I stället för att kasta iväg splitter orsakar chockhandgranater en kraftig tryckvåg, och det finns därför noggranna säkerhetsbestämmelser kring dem.

Kastade i en sjö

När övningsmomentet var över beslutade sig befälet för att ”destruera” de handgranater som fanns kvar, i stället för att lämna tillbaka dem på ett militärt förråd.

Trots att det står i bestämmelserna att handgranater ska kastas på en hårdgjord yta valde han att kasta dem i en sjö på skjutfältet – vilket fått regementet att under utredningen undra hur han skulle ha hanterat en eventuell blindgångare.

Till råga på allt lät han ett antal värnpliktiga delta i kastningen, några som tidigare inte fått kasta några handgranater. Dock hade varken han, hans medhjälpare eller en av åskådarna på sig hjälm och kroppsskydd, som reglementet föreskriver.

Dessutom stod de som tittade på alldeles för nära, på en grusväg intill sjön, bara några meter ifrån.

Efter ett tag började övningsledaren och hans medhjälpare kasta handgranater samtidigt, trots att man egentligen måste vänta på en detonation innan man kastar en till.

Sparkade iväg granater

Därefter testade de även att sparka ut handgranater i sjön. För medhjälparen gick det inte bättre än att granaten missade att nå fram till vattnet – utan den damp ner bara några meter bort så att han fick springa därifrån för att undgå tryckvågen vid detonationen.

Det yngre befälet har i förhör berättat hur han skämdes inför de värnpliktiga med tanke på hur mycket de tjatat på dem om säkerheten under utbildningen – men att han inte vågade säga emot någon så erfaren.

Det enda som den anmälde övningsledaren i förhören sagt sig ångra är att han lät de värnpliktiga följa med, samt att de sparkade iväg handgranater. Han skyller sina fel på att han blivit så erfaren att han ”genar i kurvorna”.

”Amerikansk patron ur”

Även ett stridsskjutningsmoment, där en hel pluton i slutet av övningen fick ställa upp för att i fem minuter skjuta oavbrutet på bara sex mål, togs upp i utredningen. Utredarna pratade med flera som ifrågasatte syftet och nyttan med momentet och som bara upplevde det som ett sätt att göra av med all återstående ammunition – en så kallad amerikansk patron ur.

Överste Mikael Beck har fortsatt förtroende för den anmälde, men för närvarande inte för honom som stridsskjutningsledare. Bild: Jari Välitalo
Överste Mikael Beck har fortsatt förtroende för den anmälde, men för närvarande inte för honom som stridsskjutningsledare. Bild: Jari Välitalo

Den anmälde klandras emellertid inte för det sistnämnda. Men de övriga bristerna gör att chefen för Lv 6, överste Mikael Beck, skriver till personalansvarsnämnden att han för närvarande inte har förtroende för den anmälde som stridsskjutningsledare.

Normglidning

Beck har dock stort förtroende för den anmälde i övrigt och ser hans stora kunskaper om ammunition och säkerhet som en förklaring till hans ”norm- och reglementsglidning”.

Med detta som grund föreslår regementschefen att den anmälde tilldelas löneavdrag för tjänsteförseelse.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!