Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Över 200 namn. Nätverket har lyckats samla ihop 200 namnunderskrifter för att ensamkommande som fyllt 18 år och befinner sig i asylprocess ska få bo kvar i kommunen.

Över 200 har skrivit på upprop för ensamkommande

Över 200 personer säger nej till att ensamkommande som fyllt 18 år ska tvingas lämna kommunen. Namnlistan har överlämnats till politikerna i socialnämnden.

Som HP tidigare berättat har ett nätverk tagit upp kampen för att ensamkommande som får sin ålder uppskriven eller hinner fylla 18 år under sin asylprocess ska få stanna kvar i kommunen.

Nätverket menar att omflyttningarna slår undan all trygghet som ungdomarna har hunnit bygga upp och kallar förfarandet "djupt inhumant". Inför socialnämndens möte under torsdagen har nätverket överlämnat ett förslag på lösningar och en vädjan om att alla beslut om omflyttningar stoppas.

Dessutom har nätverket precis avslutat en namninsamling som också skickats till politikerna. 209 underskrifter samlades in.

– Det kunde ha varit betydligt fler, men uppropet har florerat under kort tid. Drygt 200 är ändå många röster och ger mer tyngd i budskapet än vi 15 som initialt ingått i nätverket, säger Birgitta Jönsson, kontaktperson.

Hon tillägger att de har fått mycket stöd vid sidan av från personer som inte vågar ha med sitt namn i ett offentligt upprop.

– Och det är ju frustrerande, för alla har rätt att uttrycka sin åsikt, säger hon.

Socialnämnden ska på mötet fatta ett inriktningsbeslut i frågan som går ut på att 18-åringarna ska få bo kvar i kommunens boende. 

Men allt tyder på att beslutet endast kommer att gälla dem som väntar på ett första beslut, inte dem som har överklagat.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här