Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Antalet bekräftade coronafall bland de boende på Halmstads äldreboende har ökat.
Eva-Karin Stenberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Halmstads kommun, sammanfattar läget inom äldreomsorgen som ansträngt. I nuläget finns 39 bekräftade fall utspritt på hälften av kommunens boende. Bild: Håkan Johansson/Jari Välitalo

Ökning av covid-fall på äldreboende i Halmstad

Antalet coronafall inom äldreomsorgen i Halmstad ökar. Just nu finns det 39 bekräftade fall på hälften av de 14 äldreboendena i kommunen.
– Det är väldigt ansträngt, säger Eva-Karin Stenberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Halmstads kommun.

I takt med att smittspridningen i samhället har ökat har också spridningen av coronaviruset ökat på de särskilda boendena i Halmstad. På sju av 14 boende, både kommunala och privata, finns det i skrivande stund totalt 39 bekräftade fall av covid-19. Bland personer med hemtjänst i kommunen finns det fyra fall.

Vilka boende det handlar om vill kommunen inte gå ut med offentligt utan håller sig till att informera berörda. De 39 fallen är någorlunda jämt fördelade på de sju boendena.

– Det är ökande. Det är svårt att jämföra men om man tittar 14 dagar tillbaka så är det fler, säger Eva-Karin Stenberg.

En stor del av de bekräftade fallen är dock symptomfria och har upptäckts genom smittspårning på boendena.

Statistik om dödsfall saknas

Kommunen kan inte dela med sig av någon siffra över hur många inom äldreomsorgen som dött med covid-19. Enligt statistik från Socialstyrelsen har fem personer i Halmstad som har hemtjänst avlidit med covid-19 under 2020 (fram till 28 december), men hur många som avlidit på Halmstads äldreboende saknas det statistik över.

– Då handlar det om man dött med covid. Om man dött av covid är en annan fråga, kommenterar Eva-Karin Stenberg.

LÄS MER: Coronapandemin har blottat bristerna i äldreomsorgen

Symptomfri personal kan ha smittat

Under början av pandemin var Halmstads äldreboende relativt förskonade från smitta. Under hösten har antalet fall stigit vilket Eva-Karin Stenberg tror kan förklaras av den ökade smittspridningen i samhället.

– Man kan inte till 100 procent säga hur smittan kommer in men man kan tro att det kommer från symptomfri personal till stor del. Sedan före jul har vi arbetat med utökad skyddsutrustning, både visir och munskydd i alla situationer. Det är mycket ur en arbetsmiljösynpunkt.

I nuläget finns det inga rutiner för att använda så kallade snabbtester för att upptäcka covid bland personalen, men Eva-Karin Stenberg säger att testerna kan bli aktuella längre fram.

Sjuk personal har även varit ett problem ur bemanningssynpunkt. Ana Maria Chrysoulakis som är verksamhetschef för kommunens äldreboende meddelar att det varit ett stort bortfall bland personalen men att det till stor del handlat om vanliga förkylningar och att flera nu börjar komma tillbaka till jobbet.

– Det har varit ett ansträngt läge men inte total kris, sammanfattar hon.

LÄS MER: Covidsjuka finns nu på tre äldreboenden i Halmstad

Coronaläget i Halland (uppdaterad 5/1 2021)

Totalt antal fall: 13 934

Medelålder bland fall: 41,4 år

Antal som vårdas på sjukhus: 55

Varav på IVA: 8

Antal avlidna: 142

Medelålder bland avlidna: 84,7 år

Källa: Region Halland

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här