Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Ökande smittspridning stoppar inte högskoleprovet

Trots fortsatt ökad smittspridning i Halland kommer hundratals personer samlas på Högskolan i Halmstad på lördag för att skriva högskoleprovet. Men det har inte varit självklart och skulle smittläget kräva det är det möjligt att ställa in provet på enskilda orter meddelar Universitets- och högskolerådet.

Vårens högskoleprov är uppdelat på två datum för att sprida ut provskrivarna. Det första provtillfället är nu på lördag och nästa är senare i maj. Just nu pågår förberedelserna för fullt på Högskolan i Halmstad som kommer ta emot drygt 400 provskrivare, totalt kommer omkring 750 prov skrivas i Halland på lördag.

Förra året ställdes vårprovet in helt och hållet men i höstas genomfördes högskoleprovet i mindre format. Därför är det inte helt nytt för högskolan att anpassa provtillfället efter de rekommendationer som gäller. Provskrivarna kommer placeras med två meters avstånd under tiden de skriver prov men det faktum att alla behöver gå in och ut ur salarna samtidigt försvårar.

– De skrivande rekommenderas att ha munskydd. Det får var och en se till att man har men vi tillhandahåller det till vår personal. Vi har också tagit in extra personal för att styra upp hur man tar sig till salen och in och ut för att säkerställa att det inte bli någon köbildning, säger Brita Lundh som är studieadministrativa chef på Högskolan i Halmstad.

LÄS MER: Pendlande student oroas av högskolans coronasrutiner

LÄS MER: Studenter oroade över fortsatta salstentor

Lördagens prov har ställts in på Åland och i vissa större orter har några provskrivare behövt byta provdatum på grund av ökad smittspridning. Universitets- och högskolerådet, UHR, har möjlighet att ställa in prov på enskilda orter om smittspridningen är för hög. I skrivande stund har man inga planer på att ställa in ytterligare några prov men om det skulle behövas hoppas man i första hand kunna erbjuda provskrivarna en plats vid nästa provtillfälle.

– Som det ser ut just nu finns det inga ställningstagande om att man skulle behöva ställa in men det går naturligtvis inte att utesluta. Om det skulle behövas är det möjligt ställa in provet på en viss ort eller en hel region, säger Peter Honeth som är nationell samordnare för högskoleprovet vid UHR.

LÄS MER: Regeringen planerar för inställt högskoleprov

LÄS MER: Högskoleprovet skjuts upp för många

Med tanke på den ökande smittspridningen i Halland har det inte varit helt självklart att lördagens prov kommer vara möjligt att genomföra berättar Brita Lundh.

– Vi har inte varit säkra alls. Vi har haft oerhört tät kontakt med lokala smittskyddet och Folkhälsomyndigheten har haft möten med UHR. Man har ändå gjort bedömningen att det inte är värre än att man ska klara det smittsäkert med åtgärderna som vi vidtaget, säger hon.

LÄS MER: Covidfallen fortsätter att öka – större andel muterat virus

LÄS MER: Trängsel på högskoleprovet: "Har fått säga till"

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här