Maria Ryberg Mo är smittskyddsläkare på Region Halland.
Maria Ryberg Mo är smittskyddsläkare på Region Halland. Bild: Roger Larsson

Ökad smittspridning efter midsommar?

Smittspridningen av covid-19 har ökat igen under de senaste veckorna. Midsommarfirande misstänks nu öka smittspridningen ytterligare.
– Man kan misstänka att midsommar leder till att smittspridningen fortsätter öka. Redan innan midsommar hade vi en ökande smittspridningstrend, säger Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare Region Halland.

ANNONS
|

Veckan innan midsommar rapporterades 37 procent fler fall av covid-19 än föregående vecka. I 12 av landets 20 regioner var smittspridningen högre än de tre föregående veckorna. Däribland Halland. Men huruvida helgens firande ökat spridningen ytterligare, är förtidigt att se.

– Det kan jag säga på rak arm att det är inget som vi kan uttala oss om än, det är för tidigt att säga. För att kunna utvärdera sådana här högtider så behöver det gå en tid, säger Ryberg Mo.

Från vecka fyra till och med vecka 22 sjönk antalet positiva testresultat vecka efter vecka. Men nu har den ökat igen. Påskhelgen och Valborgsmässoafton förutspåddes öka smittspridningen, men så blev inte fallet. Folkhälsomyndigheten förutspådde även en ökning av antalet positiva testresultat i maj.

ANNONS

– Vi väntade oss en ökning i maj, men den kom nu i juni istället, säger Ryberg Mo.

Nya undergrupper av omikronvarianten, BA4 och framförallt BA5, är mer smittsamma än tidigare varianter.

– Detta i kombination med att vaccinets skyddseffekt mot smitta håller i en begränsad tid, bidrar till ökningen. Vaccinet är jättebra mot svår sjukdom och död, men det är inte lika bra på att skydda mot att bli smittad. Det viktiga är att skydda mot svår sjukdom och död, säger Ryberg Mo.

Idag är tio personer inlagda på sjukhus i Halland med covid-19. Det är den högsta siffran på länge. Men Ryberg Mo förklarar att det är förtidigt att dra några slutsatser då det rör sig om en dag, och en relativt liten ökning. Men det är inte oväntat.

– I takt med att smittspridningen ökar så förväntar vi oss att fler behöver sjukvård.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar fortfarande alla med symptom att stanna hemma. Oavsett om ett självtest visar negativt provsvar. Om folk följer detta har Maria Ryberg Mo svårt att svara på.

– Det är väldigt mycket sommarförkylningar, om man nu kan kalla det för det, och en stor andel av dessa lär vara covid. Det är olika hur mycket folk hörsammar och följer rekommendationerna att man ska vara hemma vid symptom. Men vi har inga siffror på det, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Smockat med danssugna efter två års uppehåll

LÄS MER:Smittskyddsläkare covidvarnar inför midsommar

ANNONS