Antalet fimpar som slängs har blivit fler, sedan rökförbudet infördes.
Antalet fimpar som slängs har blivit fler, sedan rökförbudet infördes. Bild: Lina Salomonsson

Ökad nedskräpning efter att rökförbudet trädde i kraft: ”Tråkigt”

Det har gått ett år sedan det blev rökförbud på uteserveringar. I Halmstad har förbudet efterlevts väl, men nedskräpningen i centrum har ökat, i och med att rökare slänger fimpar på marken.

ANNONS
|

Den 1 juli 2019 infördes rökförbud på utomhusområden som allmänheten har tillgång till, däribland uteserveringar. I Halmstad har förbudet efterlevts väl, men krögare som Hallandsposten har pratat med vittnar om att nedskräpningen har blivit värre, i och med att mängder med fimpar nu slängs på marken runtomkring uteserveringarna.

Apostolos Kalaitzis, ägare till Zigges garage, menar att gäster på hans restaurang har skött förbudet bra.

– I början fick vår personal leka polis och säga till folk. Men nu tycker jag ändå att det har blivit bättre. Däremot är det ju trist med nedskräpningen som blir när rökarna slänger fimpar på marken. Det ser riktigt tråkigt ut, hela centrum känns som ett enda stort askfat.

ANNONS

Apostolos Kalaitzis säger att dialoger har förts fram och tillbaka med kommunen om hur renhållningen ska genomföras på bästa sätt.

– Men ännu så länge så sköts inte renhållningen på ett tillfredsställande sätt, varför kan jag tyvärr inte svara på.

Johan Hedberg har haft en bra dialog med kommunen för att komma tillrätta med problemet.
Johan Hedberg har haft en bra dialog med kommunen för att komma tillrätta med problemet. Bild: Lina Salomonsson

Johan Hedberg äger The Bulls på Lilla torg, enligt honom har förbudet efterlevts bra. Men även han vittnar om att fimparna skapar problem.

– Vi har haft en bra dialog med kommunen och sagt på vilka specifika platser det blir mycket fimpar. De har lyssnat bra, vilket känns positivt. Rökarna står ju ofta i klungor och på vissa ställen kan det ligga tusentals fimpar.

Hållbara rutiner tillsammans

En idé hade varit att införa fimpzoner, menar Johan.

– Det hade underlättat, för någon måste ju ta ansvar. Tidigare hamnade fimparna inne hos oss, då var det vårt ansvar att städa undan dem.

Både Apostolos Kalaitzis och Johan Hedberg hade gärna sett att de fick tillhandahålla askkoppar i anslutning till uteserveringarna.

– Men som jag har förstått det får vi inte det. Och det är ju också frågan om vem som har ansvar för att sköta dem, om det uppstår en brand eller liknande och tömning av dem, säger Johan Hedberg.

– Jag känner att det inte borde vara så svårt att vi tillsammans kommer fram till hållbara rutiner för renhållningen. För som det är nu så ser det bara tråkigt ut på gatorna, tycker Apostolos Kalaitzis.

ANNONS

Från kommunens håll berättar man att det inte har kommit in några klagomål om att det förekommit rökning på uteserveringarna, sedan förbudet infördes.

– Däremot har vi fått frågor från boende i centrum om hur krögarna hänvisar sina rökande gäster eftersom det har börjat lukta rök in i bostäder. Det är en aspekt på detta som kanske glöms bort. Krögarna gör ju rätt när de ber sina gäster gå iväg för att röka, utanför entrén får de inte stå. Men då samlas de kanske på andra platser, så att boende störs i stället, säger Christina Göthlin, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

En fimp-o-mat har satts upp på Lilla torg. Det är dock inte särskilt många rökare som hittar dit för att slänga sina fimpar.
En fimp-o-mat har satts upp på Lilla torg. Det är dock inte särskilt många rökare som hittar dit för att slänga sina fimpar. Bild: Lina Salomonsson

När det gäller frågan om askkoppar menar Christina Göthlin att det rent generellt inte får uppmuntras till rökning plus att det spelar in var dessa skulle placeras.

– Man vill avnormalisera rökning och askkoppar kan uppmuntra folk att röka, och det kan även leda till att boende i närheten kan störas av röken om den kommer in i bostäder.

Måste ändra attityd

Stadskärnan i Halmstad städas tidiga mornar, då körs sopmaskiner genom stan för att rensa gator och torg på skräp, även lövblåsar används där maskinerna inte kommer åt. Yvonne Bothén, gruppledare på renhållning gata, ser också att antalet fimpar utanför krogar och uteserveringar har ökat sedan förbudet trädde i kraft.

ANNONS

– Just fimpar har alltid varit ett stort problem, men det har blivit ännu mer sedan förbudet kom. Vi kör med våra maskiner så nära vi kan, men tre meter runt uteserveringarna är det krogägarens ansvar att hålla rent, säger hon.

På Lilla torg har en så kallad ”fimp-o-mat” satts upp.

– Men den verkar inte särskilt använd. Allt handlar om att folk måste ändra sin attityd och själva vilja hålla rent och ta hand om sin stad.

ANNONS