Åtta dagar ska avgöra Tylösandsskövlingen

Under åtta dagar i september ska det så avgöras: vem får betala för den olovliga skogsskövlingen i Tylösand? Nu har Halmstad tingsrätt satt ut förhandlingsdagarna i det uppmärksammade brottmålet, där entreprenören Jan Widikson och Halmstads kommun har helt olika uppfattningar om vad som har hänt - och vem som har gjort vad.

ANNONS
|

Rubriceringen är grov skadegörelse och skadeståndskravet är på över 20 miljoner kronor. Med start den tredje september och ytterliga sju dagar, utspridda över månaden, kommer turerna kring den olovliga skogsskövlingen i Tylösand behandlas i tingsrätten.

Flera vittnen kommer att höras under förhandlingarna. Åklagaren har kallat, bland många andra, grannar och före detta grannar till den aktuella tomten. Deras vittnesmål ska hjälpa till att ringa in brottet rent tidsmässigt, och de kommer få frågor om när de började se skogen utanför granntomten försvinna.

Åklagarens teori är som bekant att Jan Widikson, genom att skövla skogen utanför tomten, ämnade att höja värdet på fastigheten inför försäljning. När skogen försvann kunde fastigheten säljas med eftertraktad "havsutsikt".

ANNONS

Widikson själv förnekar brott och säger att det är någon av tomtens tidigare ägare som skövlat skogen. Förnekar brott gör också hans medåtalade, de firmor som pekats ut som de som faktiskt i praktiken utfärdade själva skövlingen.

Men åklagaren möter deras nekande med vittnesmål från tidigare anställda, arbetsdagböcker och fotografier från platsen.

Totalt 17 vittnen kommer att höras under rättegången, som fick skjutas fram till hösten till följd av att Halmstad tingsrätt fick låna ut domare till Göteborg. Att klockan tickat påverkar målet ekonomiskt, eftersom att kommunen begär ränta på de 20 miljonerna de kräver i skadestånd. Räntan börjar räknas från brottstillfället, vilket enligt åtalet var sommaren 2018.

LÄS MER:Tylösandsskövlingen dubbelt så dyr enligt ny beräkning

LÄS MER:Åklagaren vill att Widiks bolag ska betala för värdeökningen

ANNONS