Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vallåsskolan och Östergårdsskolan var de första kommunala skolorna som fick invändig kameraövervakning efter att flertalet bränder inträffat. Bild: HP/Arkiv
Vallåsskolan och Östergårdsskolan var de första kommunala skolorna som fick invändig kameraövervakning efter att flertalet bränder inträffat. Bild: HP/Arkiv

Åtgärder gav effekt – trygghet på skolor har ökat

Kameraövervakning i kombination med andra åtgärder har ökat tryggheten på Vallåsskolan och Östergårdsskolan. Antalet bränder inomhus är nere på noll och skadegörelsen har minskat.

För två år sedan togs beslut om att sätta upp invändiga övervakningskameror på Östergårdsskolan och Vallåsskolans 4–9-enhet. Orsaken var att skolorna haft långvariga problem med bland annat anlagda bränder och skadegörelse. Mellan 2016 och 2018 hade skolorna drabbats av ett 20-tal anlagda bränder, bland annat på toaletter.

LÄS MER: Kameror på skolor ska stoppa bränder

Det var första gången som kommunen valde att placera invändiga kameror på grundskolor. Tidigare hade detta bara funnits på Sannarps- och Kattegattgymnasiet.

20-tal kameror

Skolorna fick ett 20-tal kameror vardera i december 2018. I kombination med andra åtgärder som också vidtogs så har tryggheten och säkerheten på skolorna ökat enligt Henrik Spaniol, arbetsmiljökonsult på barn- och ungdomsförvaltningen.

– Över lag kan man se att antalet skolbränder har minskat i hela kommunen och det är positivt. När det gäller Vallåsskolan och Östergårdsskolan har vi inte haft några invändiga bränder alls, och rektorerna märker att skadegörelsen har minskat betydligt, säger han.

Övriga åtgärder som bidragit till den positiva utvecklingen är att skolorna sett över placering av papperskorgar, minskat förekomsten av brännbart material och ökat vuxennärvaron.

– Skolorna har också haft en dialog med eleverna om konsekvenserna, att det är bättre att lägga pengar på skolans utemiljö eller något annat kul i stället för att betala kostnaderna som uppstår när skadegörelse sker. Det handlar om att väcka en medvetenhet, säger Henrik Spaniol.

Ytterligare två skolor

I dag finns invändig kameraövervakning på ytterligare två kommunala grundskolor, Klaraskolan och Österledsskolan, som fick ungefär samtidigt som Östergård och Vallås.

Klaraskolan har, som HP tidigare berättat om, också lyckats komma till rätta med problem som intryckta larmknappar och anlagda bränder.

LÄS MER: Rejäl minskning av bränder och falsklarm på skolor

– Men på Klaraskolan var det lite intressant, för där avtog problemen tre månader innan kamerorna kom upp. Även här har skolan lagt ner ett hästjobb på olika förebyggande åtgärder, bland annat genom att jobba med att komma nära eleverna, säger Henrik Spaniol och tillägger:

– Detta visar att man med framgång kan göra skillnad även genom att jobba förebyggande. Sen har kameror sina fördelar, bland annat när det handlar om att utreda brott.

Inga planer på fler

I dagsläget finns det inga planer på att sätta upp invändiga övervakningskameror på fler kommunala grundskolor. Vad som händer med kamerorna när den nya Östergårdsskolan står färdig är i nuläget oklart.

– En anledning till att vi satte upp kameror på just dessa två skolor var att de hade många långa korridorer, trånga utrymmen och flera entréer som gjorde det svårt att ha vuxennärvaro överallt, säger Henrik Spaniol och fortsätter:

– Eftersom detta blir en ny skola med andra förutsättningar måste vi först prova andra åtgärder som inte är lika ingripande som invändig kameraövervakning för att se om det räcker. Annars får vi göra en utvärdering av om kamerorna fortfarande behövs.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!