Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Återskapad bäck i Norre katts park har haft premiär

I dagarna kunde vattnet släppas på i den nya bäcken som nu porlar genom Norre katts park. Projektet påbörjades i november förra året och är en del av parkens pågående renovering.

Redan i november stod den nya bäcken redo och då hade även näckrosdammen fått sig ett efterlängtat lyft. Men premiärdagen med att släppa på vattnet fick vänta tills vädret tillät.

– Premiären är nu eftersom den bara togs i drift när den var färdig för att testas i november, berättar Anna Björk, projektledare på teknik- och fritidsförvaltningen.

Hon förklarar vidare att bäcken kommer vara igång under sommarhalvåret för att sedan stängas av samtidigt som fontänerna i parken. För att undvika att de fryser sönder under årets kallare perioder.

Rotation på vattnet

I näckrosdammen som bäcken mynnar ut i har det installerats en pump som skapar ett slutet vattensystem med tekniskt vatten. Vattnet pumpas från dammen upp till stenbron för att sedan rinna vidare ner igen genom bäcken.

– Tidigare har vi haft problem med att dammen blivit täckt av alger, men med den här bäcken så blir det inte så. Systemet gör så att vi får rotation på vattnet och det syresätts genom flödet, säger Sofia Warpman, stadsträdgårdsmästare på teknik- och fritidsförvaltningen, och tillägger:

– Det blir verkligen ett lyft med bäcken. Det är fint att visa att det händer något i parken redan nu. Det är en uppskattad park och en av Halmstads mest välbesökta.

Under våren kommer kommunen fortsätta plantera växter i slänten ovanför näckrosdammen och runt bäcken.

Sker i etapper

Det var under hösten 2018 som Halmstads kommun ansökte om statliga bidrag för att kunna rusta upp Norre katts park. Boverket beviljade ansökan och 944 000 kronor betalades ut. Den summan dubblade sedan kommunen med egna medel.

LÄS MER: Första steget taget i att utveckla Norre katts park

Renoveringen har skett i olika etapper och den första skedde hösten 2019 då det återplanterades 13 lindar som föll när stormen Gorm rasade.

– Efter det var det dammen och bäcken med plantering runt om som blev nästa etapp. Den tredje etappen kommer ske i den övre delen i parken där vi ska jobba med en grön inramning mot Badhusgatan och Norra vägen, men det blir framåt hösten, berättar Sofia Warpman.

LÄS MER: Rotundan välkomnar förslag för Norre katts park – men står fast vid egna idéer

LÄS MER: Förstudie föreslår att Bastionen står kvar och parken görs mer aktiv

LÄS MER: Kattfoten oroas över planer i Norre katts park

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!