De veckor som det inte gick att betala med kort eller mynt i p-huset vid sjukhuset var det många besökare som ilsknade till. Nu är två av tre automater lagade och enligt Region Halland lutar det åt att de ska få finnas kvar.
De veckor som det inte gick att betala med kort eller mynt i p-huset vid sjukhuset var det många besökare som ilsknade till. Nu är två av tre automater lagade och enligt Region Halland lutar det åt att de ska få finnas kvar. Bild: Roger Larsson/Arkiv

Åter möjligt att betala med kort i sjukhusets p-hus

När det bara gick att betala med sin mobiltelefon i sjukhusets parkeringshus var det nästan upprorsstämning bland besökarna. Nu är ordningen återställd och två av tre p-automater lagade. Men varför kostar det att parkera i Halmstad när det är gratis vid sjukhuset i Varberg?

ANNONS
|

– Vi vet sedan tidigare att parkering rör upp starka känslor, men det har aldrig varit vår avsikt att helt ta bort möjligheten att betala med kort och mynt, säger Sofia Brydolf, ansvarig för parkeringsfrågor hos Region Halland.

Som HP berättade i förra veckan så pågår en utredning av Region Hallands parkeringar som omfattar allt från antal platser och p-automater till betalsätt.

Läs mer: Trasiga p-automater stressar besökare

När så samtliga p-automater i sjukhusets parkeringshus gick sönder valde regionen att först erbjuda gratis parkering, men gick sedan över till att hänvisa till betalning via app eller sms. Reaktionerna blev dock starka och flera vittnade om att de redan var stressade inför sitt sjukhusbesök och inte uppskattade att behöva tampas med ny teknik i det ögonblicket.

ANNONS

Två av tre automater fungerar

Sofia Brydolf meddelar nu att p-automaterna på plan tre och fem fungerar igen, medan automaten på plan två fortfarande är ur funktion. Att så många reagerade när de inte kunde betala med sitt betalkort eller mynt har dock väckt tankar:

– Vi är inte klara med vår utredning, men p-huset ligger ju närmast sjukhusentrén och då kanske det är där man ska kunna fortsätta betala med kort och mynt. Att vi kommer att behålla alla tio p-automater som finns på sjukhusområdet är däremot inte sannolikt, säger Sofia Brydolf.

I samband med att HP skrev om problematiken i p-huset i Halmstad var det flera läsare som påpekade att man vid sjukhuset i Varberg parkerar gratis med en p-skiva. Varför gäller olika villkor för sjukhusbesökare i norr och söder? Sofia Brydolf förklarar:

– Anledningen är att Region Halland har som policy att följa respektive kommuns riktlinjer och taxor. I Varberg är det p-skiva på kommunens parkeringar och därför är det det vid sjukhuset också. I Halmstad är det inte p-skiva, eftersom det inte är det på kommunens parkeringar.

Inte bara bra med fri parkering

Hon är inte heller säker på att det skulle vara en fördel för sjukhusbesökare i Halmstad, om det infördes fri parkering:

– Risken med fri parkering är att platserna då börjar användas av andra än sjukhusbesökare. Det problemet har vi redan vid Bergsgatan, där bland annat vuxenpsykiatrimottagningen och Movement ligger. Där kostar visserligen parkeringen, men det är billigare än på kommunens p-platser och därför är det alltid helt fullt.

ANNONS
ANNONS