När åklagaren skulle föreslå en lämplig påföljd brusade 15-åringen upp och kastade en vattenkanna, av plast, mot åklagarens huvud.
När åklagaren skulle föreslå en lämplig påföljd brusade 15-åringen upp och kastade en vattenkanna, av plast, mot åklagarens huvud.

Åtalad 15-åring kastade vattenkanna – åklagaren hann ducka

Åklagaren var på väg att föreslå en lämplig påföljd när den unge misstänkte tappade humöret. Han grep första bästa föremål – det blev en välfylld vattenkanna.

ANNONS
|

Rättegången mot den 15-årige pojken och en jämnårig flicka var på väg mot sitt slut. Åklagaren höll på med sitt slutanförande, där målet summeras och åklagaren föreslår en påföljd för de misstänkta.

Men hon hann inte färdigt innan pojken brusade upp, slet tag i en välfylld vattenkanna av plast som stod på skrivbordet framför honom och kastade den över rättssalen i riktning mot åklagarens huvud.

Hon hann ducka och vattenkannan slog i väggen bakom henne. Vattnet skvätte ut över flera personer, bord, stolar och på golvet.

Tryckte på larmet

I samma stund tryckte någon i rättssalen på överfallslarmet och ett antal ordningsvakter skyndade dit. När de kom in i salen var det lugnt igen, även om de inblandade tydligt signalerade att något allvarligt hänt.

ANNONS

Så här skriver en av ordningsvakterna i sin incidentrapport, som skickas till Domstolsverket: ”...det framgår att någonting har hänt. Ordföranden pekar ut en av de tilltalade i målet och ber vakterna att föra ut honom ur salen. Ordföranden förklarar samtidigt för ordningsvakterna vad som inträffat, och informerar även att polis är tillkallad.”

Pojken fördes till ett avskilt rum i väntan på polisen, som kom efter bara några minuter och höll ett förhör med honom. Eftersom han inte skulle höras något mer i målet avvisades han sedan med stöd av Polislagens 13:e paragraf, störande av allmän ordning.

”Svär ska slakta dig”

Pojken och den jämnåriga flickan var åtalade för olaga hot och misshandel. Pojken hade skrivit i en Snapchat-grupp till en annan pojke bland annat att "...jag svär ska slå sönder dig", "Bah vänta när jag ser dig så kmr jag döda dig svär på allt" samt "svär ska slakta dig och hela din familj”. Pojken nekar till brott.

Tillsammans med flickan misstänks han ha misshandlat en jämnårig pojke på deras skola. Båda nekar och hävdar att de slog i självförsvar.

ANNONS