Halmstads flygplats.
Halmstads flygplats. Bild: Jari Välitalo

Åsknedslag orsakade larmhaveri på Halmstad flygplats

Under natten mot måndag inkom ett larm om en flygplanskrasch på Halmstad flygplats. Enligt räddningstjänsten rör det sig dock inte om någon krasch – i stället har ett åsknedslag orsakat ett larmhaveri både vid flygplatsen och Halmstads garnison.
– Det har slagit ut allt vad larm heter, säger Thomas Andersson, inre befäl vid räddningstjänsten.

ANNONS
|

Enligt Andersson har flera separata åsknedslag orsakat tekniska fel vid larmanläggningarna, både vid flygplatsen och hos militären.

– Åskovädret har slagit ut allt vad larm heter på flygplatsen och garnisonen. Vi har fått alla former av larm in till våra system, säger Andersson, och förklarar:

– Vi får in dem som larm men de är inte utlösta av ett faktiskt haveri eller att det brinner. I stället har det blivit elektriska störningar i larmsystemet, vilket leder till att larmportarna öppnas.

Både flygplatsens och militärens larmcentraler är kopplade direkt till räddningstjänsten. Det initiala automatlarmet om att ett flygplan hade kraschat avfärdades därför snabbt, och enligt Andersson har man inte heller hittat några bränder inne på militärområdet.

ANNONS

Enligt SMHI hade det kraftigaste åskområdet börjat dra sig förbi Halmstad vid 02-snåret, men en del blixtar och dunder kan väntas även under måndagen.

ANNONS