Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Budgetfullmäktige den 18 november är oerhört viktigt. Men mötet får inte bli en källa till smittspridning, säger Andreas Bergman (M) kommunfullmäktiges ordförande. Bild: HP/Arkiv
Budgetfullmäktige den 18 november är oerhört viktigt. Men mötet får inte bli en källa till smittspridning, säger Andreas Bergman (M) kommunfullmäktiges ordförande. Bild: HP/Arkiv

Årets viktigaste fullmäktige försvåras av de skärpta råden

Den 18 november ska årets kanske viktigaste kommunfullmäktige äga rum. Mötet måste genomföras på ett säkert sätt, men under vilka former politikerna klubbar nästa års budget, mål och skatt är ännu oklart.
– Mötet får inte bli en källa till smittspridning, säger Andreas Bergman (M), kommunfullmäktiges ordförande.

På kort tid har coronasituationen i Halland förvärrats. I tisdags blev det klart att länet omfattas av skärpta lokala råd efter en kraftig ökning av coronafall. Dagen efter, på onsdagen, kom stränga besked om nedstängningar av verksamheter i Halmstads kommun.

LÄS MER: Halmstad stänger flera kommunala verksamheter

Länsstyrelsen i Halland har också beslutat att återgå till ett publiktak på 50 personer i Halland för allmänna sammankomster.

Beslut om skatt ett måste

Den ökade smittspridningen och de skärpta råden påverkar alla i Halmstad, så även politikerna. Om två veckor ska två möten i fullmäktige genomföras. Ett av dem är särskilt viktigt.

Den 18 november ska församlingen fatta beslut om budget för 2021–2025, och dagen därpå är det ett ordinarie sammanträde.

Andreas Bergman (M), kommunfullmäktiges ordförande, berättar att det är oerhört viktigt att åtminstone det förstnämnda mötet genomförs som planerat.

– Den 18:e är jätteviktig. Då fattar vi beslut om budget, mål och riktlinjer för nästkommande period. Dessutom beslutar vi om skatten då, vilket varje kommun ska göra innan november månads utgång. Eftersom vi inte hade något budgetfullmäktige i juni så måste i alla fall det beslutet fattas denna månad, säger han.

”Får inte bli källa till smittspridning”

Men exakt hur det ska gå till återstår att se. Samtliga partier måste vara överens om lösningen.

– Vi har inte bestämt hur vi ska göra ännu. Fullmäktiges presidium ska träffa representanter för samtliga för att diskutera vilka åtgärder som behöver vidtas, säger Andreas Bergman.

Även om kommunfullmäktige formellt sett inte omfattas av publiktaket på 50 personer, så berörs mötet av andra rekommendationer, och måste därför genomföras på ett säkert sätt, berättar Bergman, inte minst då ett flertal ledamöter tillhör så kallade riskgrupper.

– Det finns ersättare för ungefär hälften av ledamöterna, så det går, i alla fall i teorin, att vara fullsatta med ett ganska stort bortfall. Viktigt är att mötet inte blir en källa till smittspridning oavsett under vilka former det genomförs, säger han och förtydligar:

– De som kommer till mötet ska kunna känna sig trygga med att de åtgärder som vidtagits är tillräckliga så att man inte utsätts för en risk.

Oklart vad teaterstängning innebär

Sedan pandemin blev ett faktum i våras har fullmäktigemöten i den ordinarie salen i Rådhuset genomförts med ett reducerat antal ledamöter. De senaste fullsatta sammanträdena, det vill säga med 71 ledamöter, har ägt rum på Halmstads teater.

Teatern är en av de mötesplatser som Halmstads kommun valt att bomma igen, men huruvida stängningen berör fullmäktige kan Andreas Bergman inte svara på. Mötesplatsen har ändå inte varit optimal, berättar han.

– Teatern var ett sätt för oss att skapa större avstånd mellan ledamöterna. Men det finns också många nackdelar med lokalen. Teatern är ingen bra arbetsplats om man ska delta under en hel dag. Det finns dessutom bara en ingång.

En klar nackdel med alla andra lokaler än den ordinarie fullmäktigesalen (inte minst för åhörare och press) är bristen på tekniska hjälpmedel vid exempelvis voteringar.

– Tyvärr är utrustningen gammal och fastbyggd i fullmäktigesalen, så vi kan inte flytta ut den. Vi har kört med upprop hittills och min uppfattning är att det har fungerat bra. Jag tror att vi kommer klara av ytterligare fullmäktige och även ett budgetmöte helt utan tekniska hjälpmedel, säger Andreas Bergman.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!