Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Barnvagnsmarschen blev i år en individuell stegutmaning, som bland andra Fanny Sjöberg med Hugo, Stina Törnblom med Linnea och Sarah Lindau med Oliver antog. Bild: Johan Persson
Barnvagnsmarschen blev i år en individuell stegutmaning, som bland andra Fanny Sjöberg med Hugo, Stina Törnblom med Linnea och Sarah Lindau med Oliver antog. Bild: Johan Persson

Årets barnvagnsmarsch – en kamp mot mödradödlighet

Under parollen ”Ingen ska behöva föda ensam” samlas sympatisörer över hela landet till en stegutmaning. Årets barnvagnsmarsch är i stället enskilda promenader.

RFSU:s barnvagnsmarsch fokuserar i år på bristen på preventivmedel, mödrahälsovård och säkra aborter. Bristerna gör att en gravid kvinna någonstans på jorden avlider varannan minut.

– Sedan 1990 har mödradödligheten sjunkit med 38 procent. Målet är att den ska vara helt borta 2030, berättar Angelika Lindblad, en av de ansvariga vid årets barnvagnsmarsch i Halmstad.

Rfsu Halland på plats

Under några timmar på lördagen var hon tillsammans med flera representanter för RFSU Halland, Riksförbundet för sexuell upplysning, på plats på Stora torg i Halmstad för att dela ut informationsmaterial om årets marsch – som beskrivs med orden ”tillsammans på varsitt håll”.

–Vi har tvingats ändra grepp och blivit mobila i år. Alla som deltar kan rapportera in sina steg.

Årets barnvagnsmarsch pågår mellan den 22 och 27 oktober och redan tidigt under lördagen hade drygt 1 400 deltagare samlat ihop över elva miljoner steg.

Aktionen är en sympatihandling med kvinnor över hela världen. Risken att behöva föda ensam är mycket liten i Sverige.

– Vi är 103 ambassadörer fördelade över hela Sverige. Vi kämpar för att alla över hela världen ska få minst lika bra vård som vi har här, fortsätter hon.

Stort engagemang

Trots att det inte blev någon traditionell barnvagnsmarsch ser arrangörerna ett stort engagemang och intresse av att få vara med och stödja kampen.

– Vi har tagit hem många fler regnskydd och mer informationsmaterial än tidigare. Det är viktigt att lyfta de här frågorna även om vi har det förhållandevis bra i Sverige, konstaterar Angelika Lindblad.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!