Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Året runt-parkering för husbilar vid småbåtshamn

Politikerna i samhällsbyggnadsutskottet är positiva till husbilsuppställning vid Skallkrokens hamn året runt. Nu ska detaljplanen ändras.
– Det här ökar möjligheterna till turism i Halmstad och Halland under en större del av året, säger Jenny Axelsson (C), ordförande i utskottet.

Samhällsbyggnadsutskott i Halmstad ger tummen upp till året runt-parkering för husbilar vid Skallkrokens hamn i Särdal.

Båtsällskapet har en anläggning som kan ta emot både båt- och husbilsägare, och föreningens önskemål är att kunna utnyttja hamnens tio uppställningsplatser även utanför sommarsäsongen.

– Det här ökar möjligheterna till turism i Halmstad och Halland under en större del av året. Vi försöker hela tiden komma bort ifrån att bara ha sommarturismen, och vi vet att säsongerna egentligen är mycket längre än så, säger Jenny Axelsson (C), ordförande i utskottet efter beslutet.

– De här ganska små, genuina platserna är något helt annat än en stor camping. Och jag tror att många turister uppskattar dem.

Kruxet är att åtgärden strider mot områdets gällande detaljplan. Men politikerna menar att en mer flexibel användning av parkeringsytorna är värd att möjliggöra.

– Det kändes självklart för oss att inte stå i vägen för detta, säger Jenny Axelsson.

Det som sker nu är att kommunledningsförvaltningen får i uppdrag att starta arbetet med att ändra detaljplanen så att året runt-uppställningen möjliggörs. Förändringen beräknas vara klar under första kvartalet 2022.

Skallkrokens båtsällskap välkomnar politikernas beslut.

– Det här är ett väldigt positivt besked. När det gäller husbilar har vi ett tryck som vi inte hade för fem år sedan. ”Hemestrandet” har blivit allt vanligare, inte minst under pandemin. Så det här är oerhört goda nyheter, säger Lennart Simonsson, ordförande i båtsällskapet.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här