Ångerfull personlig assistent får betala tillbaka

Domen mot den personliga assistenten är kort och lättläst. Hon har redan erkänt att hon stal 16 000 kronor av kvinnan hon jobbade för, i syfte att betala sina egna räkningar. Med det erkännandet var det bara straffpåföljden som behövde bestämmas när målet nådde domstol.

ANNONS
|

Assistenten fångades på bild från en övervakningskamera vid en automat när hon tog ut pengar med uppdragsgivarens kort. Det var svårt att förneka vad hon hade gjort.

Hon hade kortet för att handla åt den handikappade kvinnan och hade därför tillgång till koden. Och även om assistenten säger att hon inte haft något ont uppsåt när hon tog pengarna – assistenten säger att hon var i ekonomisk knipa och ville bara kunna betala sina egna räkningar – så döms hon för bedrägeriet.

LÄS MER:Personlig assistent lånade uppdragsgivarens bankkort

Straffet blir dyrare än brottet. Utöver att betala tillbaka de 16 000 kronorna hon tog ska hon också betala dagsböter. Boten är på liknande summa, tingsrätten bestämde dagsboten till totalt 15 000 kronor, 60 om 250 kronor. Man skriver att assistenten tidigare är ostraffad och att risken för att hon ska begå brott igen anses vara låg.

ANNONS

Under utredningen har assistenten uttryckt ånger. Hon har sagt att hon står nära kvinnan hon stal ifrån och antytt att de tycker om varandra mycket. Assistenten ska ha arbetat för kvinnan i över ett decennium.

Av domen framgår att den personliga assistenten fortfarande jobbar kvar hos kvinnan.

ANNONS