Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två ytterligheter mötte varandra vid slutpläderingen i rättegången om mordförsöket på Östergård 2019, åklagarna yrkar på tolv års fängelse, försvaret vill att 31-åringen släpps fri.
Två ytterligheter mötte varandra vid slutpläderingen i rättegången om mordförsöket på Östergård 2019, åklagarna yrkar på tolv års fängelse, försvaret vill att 31-åringen släpps fri.

Åklagarna vill ha strängt straff för mordförsöket på Östergård

Åklagarna yrkar på tolv års fängelse för mordförsöket på Östergård. 31-åringens advokat ansåg att hans klient skulle släppas fri, bevisen är besvärande men övertolkade anser han.

Åklagare Klas Lundgren ställde en retorisk fråga när han inledde sin och åklagarkollegan Gisela Sjövalls slutplädering: ”Vilken färg hade jag på kavajen den första rättegångsdagen?”

Han resonerade vidare och belyste den nästan omöjliga uppgiften att vittna i efterhand om enskilda detaljer i någons klädsel.

– Och då har ni ändå kunnat titta på mig i timmar, konstaterade han.

LÄS MER: Försvaret ifrågasätter bevisning från Encrochat - ”Är det lagligt?”

LÄS MER: Tung och förbättrad bevisning mot misstänkta för mordförsök

Poängen gick fram. Det är helt enkelt så att det är svårt att minnas. I alla fall när det måste vara bergsäkert. Hela manövern var en gardering mot försvarssidans invändningar om den åtalade 31-åringens klädsel.

Varm sommardag

31-åringen filmades av polisen, det var en svettig sommardag och filmen visar att han ändå bar en luvjacka och en täckväst med ett färgstarkt emblem på ena bröstet. Något som de flesta borde kunna ha sett och reagera på och vittna om i efterhand.

– Ändå är det ingen som sett min klient på platsen. Till och med målsägandens eget vittnesmål om skyttarna talar till min klients fördel, resonerade 31-åringens advokat Björn Hurtig i sitt slutanförande.

Rättegången om mordförsöket den 11 juni 2019 avslutades på sin sjätte dag. Det är den tredje rättegången kring samma händelse och sedan den första vändan i domstolen har polisen fortsatt att utreda vad det var som hände och varför.

”Bevisningen är stark”

Åklagarsidan anser att bevisningen i den här, tredje rättegången är stark, till och med utan den omtalade – av franska polisen knäckta Encrochatten – borde 31-åringen fällas för mordförsöket, argumenterade Klas Lundgren.

LÄS MER: 31-åring häktad för mordförsöket på Östergård 2019

LÄS MER: Stjärnadvokaten Björn Hurtig tillskott i utredning om mordförsök

– Ett vittne såg männen gå ur en bil och sätta sig på cykel, helt fel klädda i förhållande till vädret, sade han och summerade efter att han räknat upp alla besvärande omständigheter kring 31-åringen:

– Bevisningen är så stark att det går att dra den säkra slutsatsen att (31-åringen) är en av skyttarna.

LÄS MER: "Antingen hade jag tur eller så var de usla skyttar"

Gisela Sjövall påminde rätten om en beslagtagen klocka, som kan kopplas till den användare i Enchrochatten som anstiftade mordförsöket och som också knyts till 31-åringen.

– Det var (31-åringen) som sköt, slog hon fast och kommenterade alla förklaringar som hävdar något annat:

– Det är rena efterhandskonstruktioner, anpassade till våra bevis.

Tolv års fängelse

Åklagarna anser att det sammanlagda straffvärdet för 31-åringens gärningar, mordförsöket, grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan, motsvarar ett fängelsestraff på tolv år.

31-åringens advokat Björn Hurtig medgav att mängder av omständigheter var betungande för hans klient, men vädjade till rätten att vara försiktig i sin analys av bevisningen som lagts fram under rättegången.

Han poängterade den osäkerhet som råder kring Encrochattbevisningen. Franska polisen har inte kunnat lämna ut alla omständigheter kring hur man tagit fram bevisen, det vore enligt fransk lag ett brott att lämna ut sådana uppgifter.

Det i sin tur lämnar enligt honom flera frågor öppna och obesvarade.

”Släpp honom på fri fot”

– Bevisen går att använda, men vilken kraft har de? frågade han rätten och nämnde som ett exempel att det inte gått att positionsbestämma var en av de avlyssnade mobilerna befunnit sig när meddelandena skickades.

– Bevisningen måste tolkas med försiktighet. I bland har vi en tendens att vilja för väl, vi vill för mycket, resonerade han och syftade på polisens analys av det avkodade materialet från de hemliga chattkonversationerna.

– Vad är bevisat? Ingen har sett min klient trots att det var många vittnen, polisen har inte hittat vapnen som användes. Åklagarna har inte styrkt sin talan. Det är blott och bart spekulationer och tolkningar, sade han och yrkade på att 31-åringen ska släppas fri.

Svaret på just det yrkandet kommer den 2 juni, när rätten återsamlas igen.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här