Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rättegången mot den åtalade 52-åringen pågår i Halmstads tingsrätt under tisdagen. Bild: Polisens förundersökning
Rättegången mot den åtalade 52-åringen pågår i Halmstads tingsrätt under tisdagen. Bild: Polisens förundersökning

Åklagarens förslag: tre års fängelse för 52-årige föraren i olycksbilen

Den åtalade 52-åringen nekar till att ha orsakat dödskrocken i Slättåkra i augusti förra året där två personer omkom. Åklagaren anser att bevisningen är stark och yrkar på att mannen döms till tre års fängelse.

Mannens förklaring är att det var hans hustru, som omkom i olyckan, som plötsligt tog tag i ratten och vred den när de fick möte. Hon reagerade på ljusen från den mötande bilen, är förklaringen som han hållit sig till under både polisutredningen och rättegången mot honom.

Vid krocken omkom också en femårig flicka som var passagerare i den mötande bilen.

Under rättegången visade åklagaren med hjälp av polisens digitala rekonstruktion av olyckan hur man uppfattar att olyckan gick till. Rekonstruktionen har bland annat fått fram att mannen körde i åtminstone 135 kilometer i timmen på den smala vägen.

Förfalskat körkort

Krocken inträffade på ett vägavsnitt där det både var ett backkrön och en kurva. Kammaråklagare Jörgen Bengtsson motiverar sitt förslag till påföljd med att straffvärdet för gärningarna är mycket högt.

Den åtalade mannens försvarare, advokat Lars Brandel, anser inte att bevisen mot mannen håller för en fällande dom när det gäller vållande till annans död. Men om tingsrätten ändå fäller honom för vållandet ska mannen dömas till omkring 1,5 års fängelse, anser Brandel.

– Jag hänvisade till en dom i Högsta Domstolen från 2005, där omständigheterna var väldigt likartade de i det här målet. Där dömdes den åtalade till 1,5 års fängelse, säger Lars Brandel.

Han anser att polisens rekonstruktion är mycket välgjord, men framhåller att det är den tilltalades uppgifter som ska läggas till grund för domslutet om inte åklagaren kan visa att de inte stämmer.

–Och min klient säger ju att hustrun slet tag i ratten och att det var det som gjorde att bilen kom över på fel sida. Uppgiften är inte alls orimlig, hon hade tre promille. Och då ska han enligt mitt sätt att se det inte fällas för det brottet. Men självklart ska han fällas för de övriga brotten, bland annat grovt rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik – beroende på promillehalten och hastigheten.

52-åringen, som dessutom hade ett förfalskat körkort som påstods vara utfärdat i hans hemland, var kraftigt alkoholpåverkad när han körde bilen. Efter olyckan mättes alkoholkoncentrationen i hans blod till 2,19 promille. Han och hans hustru hade varit och fiskat och hade druckit stora mängder alkohol under utflykten.

Nekar till brott

Under kvällen uppstod en fnurra mellan dem, egentligen skulle de ha övernattat i bilen, men när hon ville hem beslutade han sig för att köra, eftersom hon hade druckit ännu mer.

Domen mot 52-åringen, som är åtalad för grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri, grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada, olovlig körning och brukande av falsk urkund, meddelas om två veckor.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här