Fyra män och två kvinnor är misstänka för inblandning i ett kidnappningsdrama.
Händelsen som nu varit uppe i rätten skedde en kväll i mars i ett industriområde i Halmstad. Sex personer är misstänkta för flera olika brott. I september kommer domen. Bild: Erik Mårtensson

Åklagaren yrkar på långa fängelsestraff för kidnappning

Rättegången mot de sex personer som är misstänkta för inblandning i ett kidnappningsdrama i Halmstad är avslutad. Åklagaren vill se sju års fängelse för de tre som är åtalade för de grövsta brotten.

ANNONS
|

HP har tidigare rapporterat om händelsen som ägde rum i våras då en Halmstadbo anmälde att han blivit utpressad och kidnappad av några bekanta till honom. Han har berättad hur han blivit intvingad i en bil för att hämta en stor summa pengar som var en påhittad skuld. De misstänkta menar istället att det handlade om en vanlig narkotikaaffär, och att det som åklagaren kallar människorov var en frivillig biltur.

Rättegången har pågått i fem dagar och under den sista rättegångsdagen var det dags för åklagare Klas Lundgren att lägga fram vilka straff han anser att de misstänkta ska dömas till.

ANNONS

För de tre huvudpersonerna i målet, som i HP:s rapportering har kallats de två bröderna och den 37-åriga kvinnan, yrkar åklagaren på sju års fängelse. De är bland annat åtalade för människorov, grovt rån och utpressning. För de tre övriga inblandade yrkar han på lägre straff.

LÄS MER:Knarktvist slutade med kidnappning

Hälften är fortsatt häktade

När rättegången inleddes satt fyra av de sex misstänkta häktade. Nu har en av dem släppts medan de tre huvudpersonerna är fortsatt häktade.

– Eftersom de tre är kvar i häktet tyder det på att de kommer dömas till långa fängelsestraff, säger Klas Lundgren till HP.

Under hela rättegången har samtliga åtalade nekat till brott. De har erkänt att de har befunnit sig på platsen vid den aktuella kvällen men menar att det handlade om att de skulle köpa narkotika av mannen som är målsägande.

Några av de misstänkta har erkänt enstaka handlingar. Den äldre brodern förklarade under förhöret i rättegången att han slagit mannen i ansiktet men att det var i självförsvar. Den 37-åriga kvinnan erkänner att hon använt pepparsprej, men hävdar att hon gjorde det för att sära på två personer som bråkade och den yngre brodern har erkänt narkotikabrott.

LÄS MER:Misstänkta kidnappare fortsätter neka under rättegången

Stark bevisning enligt åklagare

Trots deras nekande till de tunga åtalspunkterna tror Klas Lundgren på en fällande dom. I bevisningen finns en filmsekvens från en övervakningskamera som fångat en del av händelseförloppet när offret ska ha flytt från sina kidnappare. Även ett inspelat samtal mellan två misstänka menar Lundgren är bevis på att de planerat vad de skulle göra med mannen.

ANNONS

– Den starkaste bevisningen är hans (målsägandes, reds anm.) berättelse som stöds av hans flickväns uppgifter och uppgifter från båda deras mammor, säger han.

Den 4 september presenterar Halmstads tingsrätt domen i fallet.

ANNONS