Åklagare: ”Trädens höjd är viktigare än åldern”

Åklagarna överväger nu ifall domen om skogsskövlingen i Tylösand ska överklagas för att få svar på om inte värdet på det förstörda borde vara högre.
– Skulle man komma fram till att värdet ligger närmare en miljon kronor i stället för en halv så skulle den huvudåtalade automatiskt dömas till fängelse, konstaterar Klas Lundgren.

ANNONS
LocationHalmstads tingsrätt||

Dagen efter att tingsrättens dom offentliggjordes är kammaråklagarna Klas Lundgren och Sofia Corin nöjda med att Jan Widikson dömdes för anstiftan till grov skadegörelse.

– Straffrättsligt är det inte på något sätt mildare att han anstiftat brottet jämfört med om han själv hållit i motorsågen, konstaterar Sofia Corin.

Höjden på träden är mer relevant än åldern.

Det som gör dem konfunderade är bland annat att tingsrätten menar att det inte går att återanskaffa träd som är över 100 år gamla.

– Om jag som markägare vill återplantera träd där någon olovligen sågat ner dem bryr jag mig inte om åldern på dem. Höjden på träden är mer relevant, menar Klas Lundgren.

ANNONS

Fingret i luften

De anser också att det är svårt att se hur det kommer sig att tingsrätten kommit fram till just summan 500 000 kronor när skadeståndet fastställts utifrån vilken fiktiv värdeminskning som avverkningen inneburit för kommunens mark.

Kammaråklagarna Sofia Corin och Klas Lundgren har tiden fram till den 10 november att bestämma sig för om de vill att hovrätten prövar skogsskövlingen i Tylösand.
Kammaråklagarna Sofia Corin och Klas Lundgren har tiden fram till den 10 november att bestämma sig för om de vill att hovrätten prövar skogsskövlingen i Tylösand. Bild: Povel Arwidson

– Man kan jämföra den siffran med att rätten samtidigt bedömt att värdehöjningen för tomten vid Älgvägen 19 blivit en miljon kronor, säger Lundgren och håller upp ett finger i luften.

Domaren vill ha HD-dom

När domen presenterades antydde ju även rättens ordförande, lagmannen Pia Johansson, att de tvingats göra en mer eller mindre kvalificerad gissning. Hon efterlyste generellt en HD-prövning av skador där man ”inte egentligen kan fastställa en reell värdeminskning på fastigheten”, så som det blir när det handlar om ”en kommunal strandremsa som i princip inte går att sälja”.

Huruvida åklagarna till sist tycker det är lönt att föra frågan till hovrätten återstår att se. Överklagan ska ske senast den 10 november.

LÄS MER:Skadestånd blev förlustaffär för kommunen

LÄS MER:Böter för Jan Widikson efter skogsskövlingen

LÄS MER:Dom om trädfällning har riksintresse

LÄS MER:Dom i målet om strandskogen dröjer extra länge

LÄS MER:Advokaterna begär miljonbelopp

LÄS MER:Åklagarna yrkade på fängelse för Widikson

LÄS MER:Rättegången flyttade ut till brottsplatsen

LÄS MER:Motstridiga bud om återplantering

LÄS MER:Älgvägens säljare och köpare möttes i rätten

LÄS MER:Jan Widiksons berättelse om skövlingen

LÄS MER:Åtalad backade om såguppdrag från Widikson

LÄS MER:Widikson pekades ut som återfallsförbrytare

LÄS MER:Widiksons medåtalade slipper skadeståndskrav

LÄS MER:Två år efter anmälan ska avverkning upp i rätten

LÄS MER:Widikson försvarar avverkning: ”När det brinner blir folk glada över brandgatan”

LÄS MER:Avverkning mot havet polisanmäls

ANNONS