Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Barn- och ungdomsförvaltningen har beslutat att skicka hem en klass på Söndrumsskolan efter konstaterad smitta bland eleverna. Bild: HP/Arkiv
Barn- och ungdomsförvaltningen har beslutat att skicka hem en klass på Söndrumsskolan efter konstaterad smitta bland eleverna. Bild: HP/Arkiv

Ännu en klass skickas hem efter konstaterad smitta

Barn- och ungdomsförvaltningen har beslutat om distansundervisning för en klass på Söndrumsskolan efter konstaterad smitta bland eleverna.
– Med omikron är inkubationstiden fruktansvärt kort så vi måste agera snabbt, säger förvaltningschef Pauline Broholm Lindberg.

Under onsdagen rapporterade HP att personalläget på Halmstads kommuns förskolor och grundskolor är mycket ansträngt med anledning av smittspridningen.

Mellan 300 och 400 vikarier är inne och täcker upp för personal som av olika anledningar är hemma.

– När det gäller konstaterad smitta bland personal inom förskola och skola så hade vi i oktober och november en till två smittade i veckan. I december hade vi 15–16 smittade i veckan och de senaste sju dagarna har vi haft 46 fall, sade Pauline Broholm Lindberg på onsdagen och tillade att det inte bara handlar om covid-19 – även annan sjukdom som exempelvis säsongsinfluensa ställer till det.

LÄS MER: Tuff start på terminen – hundratals sjuka

Klasser hemskickade

Något beslut om generell distansundervisning för högstadieelever har inte varit aktuellt. Men på onsdagen fattades beslut om distansundervisning för årskurserna 7 och 9 på Österledskolan i Oskarström.

Och på torsdagen var det dags på nytt. Den här gången var det en klass på Söndrumsskolan som berördes. Enligt beslutet ska eleverna vara hemma i fem dagar.

– I det här fallet är beslutet inte föranlett av att vi inte kan bemanna upp utan för att vi har smitta bland eleverna. Eleverna erbjuds nu en kombination av fjärr- och distansundervisning som motsvarar den undervisning de brukar få, säger Pauline Broholm Lindberg.

Beslutet fattades efter samråd med smittskyddet.

– Med omikron är inkubationstiden fruktansvärt kort. Därför har vi fått ändra vårt förhållningssätt. Tidigare har vi kunnat lägga mer tid på smittspårning innan vi fattat beslut om att skicka hem elever, men nu måste vi agera snabbt, säger Pauline Broholm Lindberg.

Fler beslut att vänta

Enligt barn- och ungdomsförvaltningen kommer det troligtvis bli nödvändigt med ännu fler beslut om distansundervisning under början av vårterminen, detta på grund av den omfattande smittspridningen.

Beslut om att skicka hem elever får inte fattas i förebyggande syfte. Det måste förekomma ett eller flera konstaterade fall av covid-19.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!