Mångmiljonär åtalad för att ha fällt träd på kommunens mark nära Per Gessles hotell i Tylösand.
2013 var Jan Widikson och Patrik Hannell konkurrenter i budgivningen om Älgvägen 19. På torsdagsmorgonen anlände de samtidigt till tingsrätten i Halmstad. Bild: Roger Larsson

Älgvägens säljare och köpare möttes i rätten

Sida vid sida kom miljardären Patrik Hannell och mångmiljonären Jan Widikson till domstolen. Den förstnämnde som vittne och den andre som åtalad. Det var när Hannell inte fick bygga så högt som han ville som han sålde Älgvägen 19 till Widikson.

ANNONS
|

Efter att halva rättegången om skövlingen av strandskog i Tylösand avverkats var det på torsdagen dags för miljardären Patrik Hannell att vittna – kallad av åklagarsidan.

Han anlände till tingsrätten i Halmstad sida vid sida med den huvudåtalade Jan Widikson, som han gick och småpratade med. Båda skrattade när han vid entrén utbrast:

– Så träffar man skurken på parkeringen.

Mångmiljonär åtalad för att ha fällt träd på kommunens mark nära Per Gessles hotell i Tylösand.
Trots att Patrik Hannell var kallad av åklagarsidan för att vittna i målet där Jan Widikson är huvudåtalad verkade det inte finnas någon dålig stämning mellan de två. Bild: Roger Larsson

I rättssalen presenterade Hannell sig som investerare och ordförande i allsvenska fotbollsklubben Falkenbergs FF, för att sedan berätta om hur det gick till när han 2013 köpte fastigheten vid Älgvägen 19. Efter en budgivning mot Widikson fick han köpa den för 18 miljoner kronor.

ANNONS

– Jag hade bara sett mäklarens foton och hade aldrig varit på plats före köpet, men jag visste att det var den sista, stora originaltomten i området som inte blivit uppstyckad.

”Sälja skiten”

Han fick 2014 bygglov för ett nytt hus på platsen, men detta upphävdes senare av mark- och miljödomstolen för att det var flera meter högre än vad detaljplanen tillät.

– Det föll på att ett parti över entrén behövde vara ett par meter högre för att rymma AC och annan teknik.

Fastigheten fick sedan stå orörd i flera år.

– 2017 ringde Widikson och frågade om jag ville sälja skiten. Och då svarade jag ja.

Köpesumman blev 16,5 miljoner kronor.

Mångmiljonär åtalad för att ha fällt träd på kommunens mark nära Per Gessles hotell i Tylösand.
Jan Widikson köpte Älgvägen 19 av Patrik Hannell för 1,5 miljoner kronor mindre än denne betalat. Bild: Roger Larsson

När domaren, lagmannen Pia Johansson, frågade om havsutsikten svarade Hannell:

– Den var fantastisk!

Svaret var överraskande med tanke på att han i polisförhör för ett år sedan sagt att anledningen till att han ville bygga högt var för att de ”ville se över träden”.

Meningslöst utan utsikt

Kammaråklagare Sofia Corin påminde därför Hannell om att han i polisförhör fått frågan om han vid tidpunkten för försäljningen hade havsutsikt – och att han då svarade nej.

Hon läste upp att han i förhöret sagt:

”Stod man på övervåningen kunde man kika precis över trädtopparna. Men ritningen som vi gjorde, hade gjort att man hade kommit upp cirka 1,5 meter till och då hade man sett havet”.

ANNONS

– Det är riktigt, kommenterade Hannell i rättssalen.

– Ett enplanshus utan havsutsikt är tämligen meningslöst. Det är inte därför man köper en tomt där, fortsatte han.

Mångmiljonär åtalad för att ha fällt träd på kommunens mark nära Per Gessles hotell i Tylösand.
”Ett enplanshus utan havsutsikt är tämligen meningslöst. Det är inte därför man köper en tomt där”, hävdade Patrik Hannell när han beskrev hur det såg ut på Älgvägen 19 tidigare. Bild: Roger Larsson

På frågor kring hur skogen såg ut mellan tomten och sanddynerna menade Hannell att det var ”en blandning mellan högt och lågt”, men han ville inte ge sig in på några höjdangivelser.

– Men man kunde definitivt inte se havet från Älgvägen eller bottenvåningen.

Ett annat av åklagarsidans huvudvittnen berättade om hur han 2018 varit på besök i sitt sommarhus, som ligger i närheten av Älgvägen 19, och precis skulle köra därifrån när han hörde en motorsåg i skogen.

Gömde sig

– Jag gick då ner i skogen och såg hur en man i arbetskläder och med hjälmvisir höll på att såga. När han upptäckte att jag skulle fotografera honom gömde han sig bakom ett träd.

– Eftersom bilden blev dålig, man såg bara motorsågen och delar av mannen, raderade jag den.

På andra foton som han tog i området vid det tillfället har mannen i polisförhör berättat att de var daterade den 15 augusti, men när han nu vittnade berättade mannen att han enligt sin kalender även besökt sitt hus den 5 oktober – och att han nu inte är säker på vilket av datumen han såg motorsågen.

ANNONS
Mångmiljonär åtalad för att ha fällt träd på kommunens mark nära Per Gessles hotell i Tylösand.
Kammaråklagare Klas Lundgren försöker bland annat bevisa att den 53-årige företagarens firma fanns på plats när avverkningen skedde. Bild: Roger Larsson

Kammaråklagare Klas Lundgren påminde honom om att han i polisförhör antagit att den sågande mannen hörde ihop med de tre män från en rivningsfirma som stod på tomten samtidigt.

– Jag vet bara att det stod två vita fordon där med svart text på sidorna, men jag minns inte från vilket företag, förklarade vittnet.

Mångmiljonär åtalad för att ha fällt träd på kommunens mark nära Per Gessles hotell i Tylösand.
Ett av vittnena utgick från den här flygbilden från maj 2018 när han pratade om hur strandskogen såg ut vid Älgvägen 19 innan det avverkades. Bild: Polisen

Ett annat av åklagarens vittnen, som i hela sitt liv bott i huset mittemot Älgvägen 19, berättade att han hört att det pågick en avverkning i skogen mellan den aktuella tomten och sanddynerna. Den ska ha pågått i flera dagar, samtidigt som rivningen av det gamla huset skedde.

– Jag noterade att skogen rörde på sig och att träd fälldes.

Såg firmanamnet

Han vittnade också om att det då stod flera vita firmafordon parkerade där när det avverkades. Fordonen ska ha varit märkta med den åtalade 53-årige företagarens firmanamn.

– Efteråt fick vi fri sikt mot havet, vilket vi aldrig tidigare haft, förklarade han och påtalade att skogen tidigare haft ungefär samma höjd som nedanför granntomterna.

– Innan fanns det inga gluggar där man kunde se dynerna eller havet.

– Nu har det blivit mer blåsigt på min tomt. När det blåser västliga vindar får jag mer salt på fönstren jämfört med förr.

ANNONS
Mångmiljonär åtalad för att ha fällt träd på kommunens mark nära Per Gessles hotell i Tylösand.
Advokat John Gerhardsson försvarar den 53-årige företagaren. Bild: Roger Larsson

Ett annat vittne, som också är sommarboende på Älgvägen och som sågs sitta och prata med Widikson i pausen före sitt vittnesmål, ville tona ner det han sagt i polisförhör om att han hört en motorsåg samtidigt som rivningen pågick.

I rättssalen mindes han inte längre så mycket och menade att ljudet kan ha varit elsågar som används när man sågar isär saker vid en rivning.

Ytterligare ett vittne som bor på Älgvägen berättade om hur han en morgon i början av september 2018 tyckte det såg konstigt ut vid nummer 19 när han skulle köra till jobbet.

– Det var folk och jobbade i skogen ner mot havet, så jag stannade och tog en bild.

Utanför tomtgränsen

På bilden syns två arbetsklädda män intill ett arbetsfordon på en plats som enligt vittnet är utanför tomtgränsen.

– Plötsligt var det havsutsikt från vägen. Jag är uppvuxen här, så jag vet att det aldrig varit så innan.

I slutet av dagen handlade det mycket om bergtall. Skogsmästare Ragnar Johansson, som 1995–2001 var anställd som naturparkmästare i Halmstads kommun, var kallad som vittne av Widikson.

Vansinnigt att återplantera

– Enligt mig är det helt vansinnigt att återplantera bergtall, förklarade Johansson.

Han pekade på hur olämpligt det är att ha bergtall nära bebyggelse eftersom skogsbränder då kan sprida sig lätt.

ANNONS

– Jag förordar i stället att man ska ha en brandgata i form av en lövskogsridå på 20–30 meters djup intill tomterna. Jag föreslog det redan när jag var naturparkmästare, men kommunledningen höll inte med.

Mångmiljonär åtalad för att ha fällt träd på kommunens mark nära Per Gessles hotell i Tylösand.
Ragnar Johansson, som såg till att Prins Bertils stig byggdes under andra halvan av 1990-talet, tycker det är vansinnigt att återplantera bergtall vid Älgvägen. Bild: Roger Larsson

Enligt honom skulle det kosta 15 000 kronor att plantera björk där och ytterligare 10 000 kronor för uppföljande skötsel.

– I björkskog blir det inga skogsbränder.

Rädd för journalister

Samtidigt uttryckte Ragnar Johansson oro för hur han nu ska framstå i massmedier.

– Jag är rädd för att journalisterna ska skriva att jag försvarar Widikson – och så är det inte alls.

Kommunens juridiska representant, advokat Anna Eriksson, frågade om björkträd i så fall skulle bli ännu högre än bergtall – vilket han bekräftade. Han svarade även ja på hennes fråga om en brandgata borde gå längs tomtgränserna i syd/nordlig riktning och inte ner mot havet i västlig riktning, som i fallet med den aktuella avverkningen.

– Som brandgata skyddar ju den här avverkningen bara Widiksons tomt – och inte dem intill, förklarade han.

Han berättade också att han haft diskussionen om brandgator med Widikson redan 1999, när Widikson anlitat en polack som röjde med motorsåg på kommunens mark mellan Älgvägen 25 och sanddynerna.

– Widikson hänvisade då till att jag ville ha brandgator, men jag vet inte hur han hört det. Jag förklarade i alla fall att det är kommunen som ska avverka om det ska göras något sådant.

ANNONS

Missuppfattning om bergtall

Sista vittnet för dagen var kommunekolog Ann-Charlotte Abrahamsson, som bland annat varit samordnare för det projekt där de halländska kommunerna jobbar mot invasiva arter. Hon förklarade varför bergtall inte anses som invasiv överallt.

– Visst har den spridit sig i form av enstaka tallar, men den har inte tagit över någonstans i Tylösand så att den på något sätt hotar den biologiska mångfalden.

Hon påpekade också att det är en missuppfattning att länsstyrelsen sagt att bergtall ska bort från alla kustområden.

– I Haverdals och Lynga naturreservat, som har väldigt högt skyddsvärde, har man tagit bort mycket bergtall – precis som man tagit bort en massa björk, asp och rönn – för att återställa den ursprungliga miljön. Men samtidigt har man behållit ett stort bestånd av bergtall där.

Samtal om förlikning

Av intresse är också att kommunen och Widikson på torsdagen inledde samtal om en eventuell förlikning beträffande skadeståndsdelen. Hur långt de kom är dock inte känt, eftersom sådant inte är offentligt, men i utgångsläget står parterna väldigt långt ifrån varandra. Som bekant har kommunen krävt cirka 20 miljoner kronor, medan Widikson pratat om belopp mellan 55 000 och 130 000 kronor.

Mångmiljonär åtalad för att ha fällt träd på kommunens mark nära Per Gessles hotell i Tylösand.
Kommunjurist Mats Wallmark och kommunens advokat Anna Eriksson är här på väg in i rättssalen för ett första samtal med Jan Widikson och hans advokat Lars Kruse angående en eventuell förlikning i skadeståndsdelen. Bild: Roger Larsson

Om en sådan förlikning uppnås kan den ha betydelse för en eventuell påföljd i brottmålet eftersom straffet kan påverkas av hur allvarlig skadegörelse någon gjort sig skyldig till.

ANNONS

Syn på Älgvägen

Rättegången fortsätter på måndag. Det är också klart att den syn på platsen som åklagarsidan begärt – som innebär att rätten åker ut och tittar på Älgvägen 11, 19 och 25 – ska äga rum på onsdag eftermiddag.

ANNONS