Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Äldreboende på Ranagård kan bli dubbelt så stort

Äldreboendet som ska byggas på Ranagård kan få dubbelt så många platser som det först var tänkt. Orsaken är att hemvårdsnämnden under våren flaggat för ett ökat behov i området. Ett boende med 120 platser skulle kosta drygt 235 miljoner kronor.

I början av året fick fastighetsnämnden i uppdrag att ta fram en förstudie i syfte att bygga ett kommunalt äldreboende med 60 platser på Ranagård. Tanken var också att undersöka möjligheten att få plats med plusbostäder på samma tomt.

Men under pågående arbete flaggade hemvårdsnämnden för att behovet av platser på äldreboenden ökar i hela kommunen, men främst i Söndrum med omnejd.

– Nämnden har meddelat att man behöver ytterligare 60 platser och det naturliga för oss är då att titta på vilka förutsättningarna som finns för detta, och de finns på Ranagård, säger Jenny Axelsson (C), samhällsbyggnadsutskottets ordförande.

Hemvårdsnämndens önskemål är att tidigarelägga ett planerat äldreboende, som inte haft någon bestämd geografisk placering, från 2027 till 2025.

Med dessa nya fakta på bordet har kommunledningsförvaltningen föreslagit att i stället utöka antalet platser på Ranagård från 60 till 120. Detta eftersom det finns en risk att kommunen inte hinner med att färdigställa två olika äldreboenden till 2025.

Den tankegången var samhällsbyggnadsutskottet helt med på.

– Nämnden har sagt att man vill ha boendet i Tylösand, Frösakull eller Söndrum och då gör vi bedömningen att om vi disponerar en markbit med en detaljplan som är framme så finns det synergieffekter med att maximalt utnyttja den tomten, säger Carl-Johan Berthilsson (M), vice ordförande i utskottet.

Ett äldreboende med 60 platser skulle enligt förstudien kosta drygt 122 miljoner kronor och ge plats för plusbostäder.

Ett äldreboende med 120 platser skulle kosta 235 miljoner och utnyttja byggrätten fullt ut och därmed finns ingen plats för plusbostäder.

Utskottet var enigt i sitt beslut att godkänna förstudien, förorda alternativet med 120 platser och att lämna över ärendet till hemvårdsnämnden för yttrande.

Planen är att äldreboendet ska stå klart under 2023.

LÄS OCKSÅ:

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!