Äldre uppmanas stanna hemma – kan öppna för shoppingbedrägerier

Enligt forskare kan äldre i riskgruppen 65+ halvera risken att bli smittad av covid-19 om man bara undviker att besöka butiker och restauranger. För att hjälpa nära och kära med inköpen har flera hallänningar erbjudit att springa ärenden åt de sina. Nu slår polisen i grannlänen larm om att det kan finnas bedragare som erbjuder sin "hjälp" med shoppingen – men i stället försvinner med de äldres pengar.

ANNONS
|

Petra Klepac, professor i studier av infektionssjukdomar vid London School of Hygiene and Tropical Medicine, skriver i brittiska The Guardian att risken för att smittas av covid-19 (coronaviruset) skiljer sig något beroende på vilken generation man tillhör.

Vuxna smittas på jobbet – äldre i butiken

Vuxna i åldern 20-50 har störst sannolikhet att smittas på arbetsplatsen. För generationen som är 65 eller äldre ser det annorlunda ut. Enligt professorn sker hälften av den äldre generationens interaktioner i butiker eller restauranger. Genom att undvika vardagliga utflykter dit kan gruppen så mycket som halvera risken att smittas av covid-19.

Flera hallänningar har med tanke på situationen erbjudit att hjälpa sina nära och kära med inköpen. Facebookanvändaren Calle Lémon skriver till exempel på Hallandspostens sida att "jag hjälper mina farföräldrar en gång i veckan. De skriver en lista som jag tar med mig till affären". Mirva H K Rajala skriver att hon hjälper svärföräldrarna i den mån hon kan.

ANNONS

"Coronabedrägerier" mot äldre

Som så många gånger förut kan man också, tyvärr, konstatera att "tillfället gör tjuven".

I Skåne har polisen gått ut och varnat för så kallade "coronabedrägerier". Bedrägerierna består i att äldre personer blir uppringda av okända "välgörare" som vill hjälpa till med inköpen, på villkor att de först får tillgång till den äldres kortuppgifter eller en förskottsbetalning.

I Halmstad har inga sådana bedrägerier polisanmälts – ännu.

– Men det förvånar mig inte om det händer. När det kommer en kris är det alltid någon som utnyttjar det, och den här typen av ligor är slipade och utnyttjar varje tillfälle, säger Kenneth Matsson, kommunpolis i Halmstad.

Ta kontakt med anhöriga eller grannar

Polisen har i samband med bedrägerierna i Skåne gått ut med en varning som kan komma att bli lika relevant i Halland:

"Lämna inte under några omständigheter ut pengar i förskott eller kort och koder till personer du inte känner. Behöver du hjälp med att handla matvaror eller dylikt, ta själv kontakt med anhöriga, grannar eller de grupper som organiserar denna typ av hjälp. Blir du uppringd utan att själv ha initierat kontakten kan det röra sig om ett bedrägeriförsök."

ANNONS