Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Andreas Olsson
Bild: Andreas Olsson

Äldre med hemtjänst har smittats av corona

Flera äldre personer som har hemtjänst har konstaterats smittade av covid-19. Hur de har blivit smittade är ännu oklart.

HP har precis rapporterat om att det inte finns några fall av smittade på kommunens äldreboende. ”Det skulle vara underbart om vi kunde behålla det så” , uppgav Ana Maria Chrysoulakis, chef för kommunens äldreboenden.

Hemvården är dock inte lika förskonad. Under tisdagseftermiddagen visade prover som tagits att flera kunder har blivit smittade av covid-19.

– Det är äldre som har drabbats, men jag kan inte uppge något antal just nu. Vi har flera konstaterade fall och vi har ganska många provtagna i vår verksamhet där provtagningar kommer relativt snabbt, så det ändras hela tiden, säger Jennie Vidal, chef för hemvårdsförvaltningen.

De kunder som drabbats har hemtjänst. Vissa har behövt uppsöka sjukhusvård.

Vet man hur de har blivit smittade?

– Nej, det vet vi inte alls och det tror jag inte man med säkerhet kan säga heller.

Kan det ha varit via personalen?

– Jag kan inte svara på den frågan. Vi försöker skydda våra sköra äldre så gott det går och vi har god följsamhet av hygienrutiner samt rutiner för skyddsutrustning, men om det inte finns misstankar om smitta använder inte personalen skyddsutrustning, säger Jennie Vidal och tillägger:

– Sedan har vi också varit tydliga med att man ska vara väldigt uppmärksam på symptom och att man ska vara hemma om man känner sig dålig. Vi är vana vid att hantera smittor och nu är vi extra nogsamma kring detta.

Enligt Charlotta Edin, kommunikationsdirektör på kommunen, har berörd personal underrättats.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här