Direkt efter stölderna i affärerna tog sig någon i ligan till en uttagsautomat för att försöka ta ut pengar från offrens konton.
Direkt efter stölderna i affärerna tog sig någon i ligan till en uttagsautomat för att försöka ta ut pengar från offrens konton. Bild: Polisen

Äldre damer var ligans offer

Målet var bestämt redan när de lämnade hemlandet: äldre damer och deras handväskor. Men polisen i Halmstad såg sambandet och avslöjade ligan. Nu döms två personer till och får hårda fängelsestraff.

ANNONS
|

Åtta personer fanns under polisens lupp när utredningen startade. Brotten begicks redan 2017 och 2018, men några av tjuvarna lyckades hålla sig undan utomlands.

Rättegångarna har varit mycket omfattande beroende på att så många, framför allt äldre kvinnor, utsatts för ligans framfart.

Åtalet gäller sju resor till Sverige, sex av dem 2017 och en resa 2018. Tidigare har fem personer dömts till fängelse för sin medverkan i ligan. Nu döms ytterligare två personer, en 30-årig man och en 24-årig kvinna.

Tittade bort

De är fångade på övervakningsfilmer från affärer och uttagsautomater över stora delar av landet. De grova stölderna och bedrägerierna gick till på samma sätt överallt, så fort en äldre kvinna i en affär tittade bort stal de hennes plånbok eller hela handväskan.

ANNONS
Ett ögonblicks ouppmärksamhet var det som behövdes.
Ett ögonblicks ouppmärksamhet var det som behövdes. Bild: Polisen

Sedan vandrade stöldgodset till någon av de övriga i sällskapet som skyndade till en närliggande uttagsautomat där de försökte ta ut pengar med hjälp av offrens bankkort.

Offer i Halmstad

Flera av offren för ligan finns i Halmstad, efter besök i livsmedelsbutiker här.

Tingsrätten ser allvarligt på de två personer som nu döms och deras medverkan i de tydligt planerade stöldresorna. Kvinnan döms till fyra år och sex månaders fängelse. Mannen till tre år och sex månaders fängelse. Båda utvisas ur Sverige efter att de avtjänat sina straff och får inte återvända hit innan 2030.

Tidigare ostraffad

Båda ska också betala skadestånd till sina offer, i kvinnans fall rör det sig om 56 personer.

Polisen kunde börja nysta upp härvan av grova stölder och bedrägerier efter att 24-åringen greps i samband med en stöld i en affär i Lindome. Eftersom hon var tidigare ostraffad släpptes hon efter att man tagit hennes fingeravtryck och meddelat henne en villkorlig dom.

Men med hennes identitet i polisens datorer dök det som visade sig vara hon igen plötsligt upp, i samband med en av ligans många grova stölder. Hon identifierades genom övervakningsfilmer och kunde snabbt knytas till flera liknande stölder.

Missbrukade

Spåren bakåt ledde till en hyrbil och steg för steg kunde polisen identifiera de övriga misstänkta i ligan. Hösten 2018 häktades åtta personer i sin frånvaro, misstänkta för delaktighet i grova stölder.

ANNONS

Under rättegången förklarade den 24-åriga kvinnan att hon missbrukade heroin under tiden för brotten. Hon stal för att finansiera sitt missbruk, hävdade hon- När hon hörde vittnesmålen från offren kände hon ånger och bad dem om om ursäkt.

Hon sade också att hon inte haft någon speciell tanke att stjäla just från kvinnor, men att det framför allt var de som var oaktsamma med sina handväskor och därför blev offer.

Lägst i rang

I samband med rättens straffmätning framhöll den 24-åriga kvinnan också att hon är av romsk härkomst, att hon vuxit upp ”under sociala orättvisor” och att hon enligt den romska kulturen står lägst i rang, vilket har lett till att hon använts som ett brottsverktyg av de övriga i familjen.

Tingsrätten poängterar också att brotten begåtts som ett led i en organiserad och planerad verksamhet, att det ”framstår som uteslutet” att bland annat valet av offren skulle ha skett slumpmässigt utan planering och samråd.

ANNONS