Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hoppfulla. Karin och Alexander Strandberg i Olaus Petri kyrka i Halmstad.

Äkta tro, hopp och kärlek

De ser ut som vilket lyckligt par som helst. Oskarströmstjejen Karin och hennes man Alexander, båda med efternamnet Strandberg. Men skenet bedrar.

Lilla Olaus Petri kyrka var nästan fullsatt på måndagskvällen. Åhörarna hade kommit för att lyssna på en berättelse om beroende och medberoende – men också om hopp.

Karin var den välartade tjejen som mitt i karriären mötte Alexander, före detta drogmissbrukare. Deras berättelse handlar om kärlek men också om svek och brustna illusioner.

– När jag såg Alexander första gången, på vår gemensamma arbetsplats i Umeå, visste jag att han var mannen i mitt liv, säger Karin.

Alexander var då 33 år och hade tagit droger sedan han var 13 år, men hade varit drogfri i fyra år. Efter en tid flyttade de till Stockholm, där Alexander är uppvuxen.

Det dröjde inte länge förrän han fick kontakt med sina gamla ”vänner” på plattan, Sergels torg.

– Jag förnekade i det längsta för mig själv att Alexander hade börjat ta droger. Han var som förbytt, elak och hotfull. Men jag upprätthöll fasaden, såg till att hemmet var perfekt, och tog hand om vår son, berättar Karin.

En söndageftermiddag tog Alexander en överdos hemma i badrummet. Karin gav honom hjärtmassage tills ambulansen anlände.

– Jag minns bara att jag ser mig själv uppifrån, liggande på golvet med läkare och ambulansmän runt omkring. Då får jag en fråga: Vad vill du Alex? Vill du lämna din familj? PANG – i nästa stund sitter jag upp i hallen.

Karins känsla när Alexander återvände till livet är inte ovanlig, har hon senare fått veta genom samtal i en medberoendegrupp.

– Jag kände att det hade varit lika bra om han hade dött. Ska jag nu dras med honom igen, var min första tanke.

Men något avgörande hade hänt. Alexander beskriver det som en välsignelse.

– Jag är kristen i dag. Det har räddat mig. Men min fru tycker att jag är lite ”hysterisk” med min tro ibland, säger har skämtsamt.

Alexander dömer inte ut 12-stegsmetoder för drogfrihet, men säger att det bara har fungerat temporärt för honom.

– Mitt beroende började tidigt och tyvärr gillade jag ruset direkt. Det brukar jag varna för när jag är ute i skolor och pratar, säger han.

För Karin är Alexanders gudstro också en välsignelse, även om hon själv inte har blivit frälst.

– Jag känner mig tryggare nu när Alexander har hittat sin tro. Dessutom har jag lärt mig att jag aldrig kan stoppa honom om han vill börja missbruka igen, men jag kan tillåta mig att leva mitt liv och vara glad för varje dag.

Karin och Alexander medverkar i tv-programmet ”Go´kväll” som sänds från Umeå under våren.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här