Äggfabrik klarar allt – utom att värpa

Konsumtionen av ägg dubbleras under påsken. Men äggproducenterna har svårt att klara trycket. – Hönsen värper tyvärr inte mer för att det är påsk, säger Oscar Olsson, vd på Västkustägg AB.

ANNONS
|

Ägg, sill, lax och stora mängder godis. Det är mycket som ska inhandlas om påsken ska firas traditionsenligt.

Och det märks i butikerna – särskilt i dag på skärtorsdagen som är den stora ”handlardagen” inför högtiden.

Påsken är en av handelns största helger, efter jul och midsommar. Svensk Handel räknar med att dagligvaruhandeln i år omsätter sju miljarder kronor, tjugo procent mer än en vanlig vecka. Att de flesta får lön efter helgen tros dämpa köpglädjen något i år.

Ägg hör sedan länge påsken till. Under fastan som förr inföll mellan jul och påsk var det förbjudet att äta ägg. När det väl blev påsk fanns gott om sådana sparade och hönsen hade då kommit igång och värpte för fullt.

ANNONS

Påsken är hektisk för Västkustägg AB i Eldsberga som packar ägg från olika gårdar i Syd- och Västsverige. Hit ringer handlarna just nu hela tiden och beställer hem stora mängder. Den här veckan äter vi dubbelt så många ägg som under en vanlig vecka.

Företaget har bemannat upp med extrapersonal, dessutom arbetar man även påskafton och påskdagen för att få ut fler kartonger i handeln.

Västkustägg AB packar cirka en miljon ägg i veckan, sorteringsmaskinen tar tusen stycken i minuten. Men det räcker ändå inte just nu.

– Äggen är nästan slut, hönsen värper tyvärr inte mer för att det är påsk. Normalt har vi ett lager med en buffert. Det vi packar nu är värpt samma dag, förklarar Oscar Olsson som tog över vd-posten i familjeföretaget i höstas.

– Om folk tycker att äggen är svårskalade i påsk så beror det på att de är så färska, forsätter han.

När det gäller ekologiskt är det svårt året om att täcka efterfrågan och extratufft under påsken.

– Den försäljningen har ökat något enormt, vi har inte på långa vägar så att det räcker.

Den som vill känna sig absolut säker på att få fira påsk med ägg på bordet bör vara ute i god tid, enligt Oscar Olsson.

ANNONS

Att ta in utländska ägg för att fylla på förråden är inget alternativ för Västkustägg.

– Sverige har världens bästa livsmedel och djurhållning, så är det ju. Det är tråkigt att det säljs så mycket ägg från utlandet, tycker Oscar Olsson.

”Ägg, hos djur en fortplantningsenhet bestående av en befruktad äggcell eller ett embryo med näring och ett skyddande hölje. Flertalet insekter, fiskar, groddjur och kräldjur samt alla fåglar lägger ägg. I fågelägget omges äggcellen, det vill säga gulan, av äggvitan, som är en lösning av proteinet ovalbumin i vatten. Äggvitan utgör ett näringsförråd och tjänstgör dessutom som ett mekaniskt skyddande vätskehölje för ägget och senare embryot. Tamhöns lägger ägg med obefruktade äggceller.

Ägg har i alla tider ingått i människans föda, först i form av insamlade vildfågelägg. Även med tamhöns var tillgången ojämn, och från 1800-talet konserverades ägg genom att man lade dem i vattenglas (en vattenlösning av natriumsilikat). Länge var ägg dock bara rikemans- och festmat.”

Källa: Nationalencyclopedin

ANNONS