Ägare till förfallet hus håller sig gömd för kommunen

Med både polis och delgivningsman har byggnadsnämnden försökt få tag på ägaren till det förfallna trähuset på Rotorpsvägen. Utan resultat. Huset är från början av 1900-talet och har vanskötts i minst tio år.
– Kanske borde vi ha gått hårdare åt i ett tidigare skede, säger Jan Prytz (M), ordförande i byggnadsnämnden.

ANNONS
|

Hallandsposten har i flera artiklar berättat om det vanskötta huset på Rotorpsvägen i Halmstad. Den kulturhistoriskt värdefulla byggnaden har stått och förfallit i flera år.

Rör, tak och fasader såväl som dörrar och fönster behöver åtgärdas omgående, enligt kommunen. Husets status har också fått privatpersoner att reagera.

Underrättelse kom tillbaka till kommunen

I våras skickade byggnadsnämnden en underrättelse om att man tänker förelägga fastighetsägaren att renovera huset. Fastigheten har ”ett kraftigt eftersatt underhåll”, stod det.

Men riktigt så enkelt var det inte. Underrättelsen skickades till fastighetsägaren med brev den 24 mars. Den 6 maj kom brevet tillbaka till förvaltningen – oöppnat.

”Jag vet inte vad vi ska göra nu. Förmodligen får vi anlita en delgivningsman. Ägaren måste ju underrättas om att byggnadsnämnden tänker förelägga honom vid vite att åtgärda fastigheten”, sa Leif Fendell, tillsynshandläggare på bygg- och miljöförvaltningen, till HP i juni.

ANNONS

Ägare gömmer sig för byggnadsnämnden

Fendell spådde att föreläggande vid vite troligen inte kunde tas av nämnden förrän i september.

Men inte heller så blev det. På sammanträdet den 30 september fick man stryka ärendet från dagordningen.

– Vi får inte tag på ägaren så att vi kan delge honom. Han håller sig dold helt enkelt, berättar Jan Prytz (M), ordförande i byggnadsnämnden.

– Vi har med hjälp av polis och delgivningsman försökt få tag på honom. Polisen har fått tag på honom via telefon, men han vill inte tala om var han är någonstans så att vi kan delge honom.

Redan 2009 larmade privatpersoner kommunen om att huset stod och förföll. Frågan är hur länge detta ska fortgå innan det blir aktuellt med skarpare åtgärder.

– Vi arbetar på att det ska rättas till. I slutändan kan det komma till att det blir tvångsförvaltning. Sen kan man också klandra att vi i myndigheten inte varit tuffare och gått hårdare åt i ett tidigare skede, säger Jan Prytz.

Huset på Rotorpsvägen är från i början av 1900-talet. Kulturmiljö Halland har klassat det med beteckningen B, vilket betyder att huset har ett högt kulturhistoriskt värde och borde skyddas mot förvanskning i en ny detaljplan. Det finns dock inget skydd i den detaljplan som gäller i dag.

ANNONS

LÄS MER: Kulturklassat hus har tillåtits stå och förfalla

LÄS MER: Kommunen har inte stoppat misskötsel av gammalt trähus

ANNONS