Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Familjeföretaget som äger den fastighet där Dollarstore etablerade sig i somras ska betala 570 000 kronor till kommunen. Butiken öppnade för tidigt. Bild: Johan Persson/HP Arkiv
Familjeföretaget som äger den fastighet där Dollarstore etablerade sig i somras ska betala 570 000 kronor till kommunen. Butiken öppnade för tidigt. Bild: Johan Persson/HP Arkiv

Ägare till Dollarstores lokaler får betala 570 000

Ägaren till Dollarstores lokaler på Flygstaden i Halmstad får böter av kommunen. Lågpriskedjan öppnade innan lokalerna var godkända.

Byggnadsnämnden i Halmstad har beslutat att utfärda en sanktionsavgift mot fastighetsägaren till den lokal där kedjan Dollarstore huserar.

När Dollarstore i somras slog upp portarna till sin butik på Flygstaden gjordes det utan ett så kallat slutbesked, ett tillstånd som visar att byggnaden är godkänd och får tas i bruk.

– Butiken öppnade innan lokalen var godkänd. Dessutom nekades slutbesked senare eftersom man gjort för stora ändringar med fasaden. Nämnden var enig i beslutet, säger Jan Prytz (M), ordförande i byggnadsnämnden.

LÄS MER: Dollarstore har öppnat för tidigt – butiken saknar tillstånd

Fastighetsägaren åker på avgiften

Beloppet som ägaren ska betala ligger på cirka 570 000 kronor. Och det är fastighetsägaren, ett lokalt familjeföretag – inte Dollarstore, som åker på avgiften.

– Vi ser det som att det är fastighetsägaren som får ut den ekonomiska vinsten. Enligt det vi har kunnat få ut så har Dollarstore hyrt lokalen i god tro. Kedjan har inte haft någon anledning att ifrågasätta huruvida byggnaden varit godkänd eller inte, förklarar Katarina Finyak, bygglovschef på bygg- och miljöförvaltningen.

Ett kvitto på att lokalen är säker

När man utfärdar ett slutbesked så verifierar man tekniska egenskapskrav som exempelvis brandsäkerhet, ventilation och utrymningsvägar. Slutbeskedet är ett kvitto på att byggnaden är säker.

Det nekade slutbeskedet, på grund av för stora ändringar med fasaden, har överklagats till Länsstyrelsen i Halland.

En sanktionsavgift hittas inte på av kommunen, utan räknas ut med hjälp av plan- och bygglagen. Det är lagstiftningen som styr vad det kostar.

LÄS MER: Dollarstores tidiga öppning kan kosta över en halv miljon kronor

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!