Sergio Garay, chef för hemvårdsförvaltningen, berättar att det nya schemat kommer att införas successivt. Först ut är åtta hemtjänstenheter.
Sergio Garay, chef för hemvårdsförvaltningen, berättar att det nya schemat kommer att införas successivt. Först ut är åtta hemtjänstenheter. Bild: HP/Arkiv

Åtta enheter i hemtjänsten först ut med kritiserat schema

Nu är det dags för hemtjänsten att börja jobba efter det kritiserade hälsoschemat. I mitten av maj införs det inom åtta hemtjänstenheter.
– Vi har lagt ner mycket tid på att lyssna på personalen och har begärt vissa justeringar, säger Sergio Garay, chef för hemvårdsförvaltningen.

ANNONS
LocationHalmstad||

Som HP rapporterat om vid flera tillfällen har kritiken mot det nya arbetssättet varit stor. 1 500 undersköterskor och vårdbiträden har lämnat in namnlistor och även LSS-personal har protesterat.

LÄS MER:Personal befarar oro och stress med nytt schema

LÄS MER:LSS-personal i protest mot nytt sätt att jobba: ”Idiotiskt”

Nyligen berättade några anställda inom socialförvaltningen, som haft schemat sedan i december, att personal mår dåligt.

Hemvårdsförvaltningen skulle egentligen redan ha påbörjat införandet, men beslut togs i januari om att skjuta det hela på framtiden. Orsaken var en ansträngd situation på grund av pandemin och att en senareläggning skulle ge möjlighet till dialog med medarbetarna.

LÄS MER:Personal vill skrota hälsoschemat: ”Alla mår skit”

Införs i omgångar

Nu är det dock dags att trycka på startknappen. Men införandet kommer att ske i omgångar. Först ut är 8 av kommunens 24 hemtjänstenheter och först i oktober-november införs schemat på några av kommunens äldreboende.

ANNONS

– Vi har stora hopp emellan för att vi ska hinna utvärdera och eventuellt justera, säger Sergio Garay och tillägger att förvaltningen har lagt mycket tid på att försöka införa schemat på ett bra sätt.

Han berättar att han har bildat en förvaltningsövergripande styrgrupp där chefer, administrativ personal och representanter från Kommunal träffas en gång i veckan. Dessutom har en referensgrupp satts ihop, med elva medarbetar från olika delar av verksamheten som också träffas varje vecka. Via ett veckobrev får alla medarbetare information om vad som sägs på mötena.

Att stoppa schemat, som är en del av arbetet med heltid som norm, är inte möjligt säger Sergio Garay. Däremot ser han att det finns utrymme för vissa förändringar som går i den riktning som medarbetarna önskat.

– Det pågår diskussioner och vi har begärt att få göra vissa justeringar, men vi är inte helt klara.

Eventuell förändring i nattpassen

Kritiken handlar till största delen om att det blir kortare, men fler, pass och att resurspassen som införs gör att personalen kastas runt på flera arbetsplatser.

– När vi pausade arbetet så sa vi att vi skulle lyssna på våra medarbetare och det gör vi verkligen nu. Vi lyssnar på synpunkterna och ser vad som går att påverka. En sådan sak kan till exempel vara en förändring i nattpassens längd, säger Sergio Garay.

ANNONS

När det gäller resurspassen som ska vara max 20 procent av arbetstiden är tanken inte att personalen ska behöva rotera i hela kommunen.

– I de åtta grupper som går ut först har vi avgränsat hur stor rörligheten ska vara. Primärt ska man vara i sin egen grupp, och om det finns resurspass över kan man behöva jobba i en så kallad tvillinggrupp. Om det är en dag kvar och du fortfarande inte vet var du ska jobba kan man hamna i en större grupp som består av fyra eller maximalt åtta grupper. Detta hoppas vi bara sker undantagsvis, i extrema situationer, säger Sergio Garay.

Varför behövs ens resurspass?

– För att kunna avveckla delade turer på helgerna så har vi anställt 27 medarbetare i de här åtta grupperna. Men de behöver jobba även vanliga veckodagar och det som händer då är att vi har fler medarbetare i tjänst under veckodagarna och samtidigt vet vi att det ständigt och jämt uppstår frånvaro. För att använda de personer som anställts och slippa timvikarier behövs resurspassen för att få ihop helheten.

Kan bli lokala skillnader

Sergio Garay tillägger att det kommer att finns ett visst utrymme för varje enhet att diskutera sig fram till en lösning som passar medarbetarna när det gäller schema, så länge personalen på arbetsplatsen är överens.

ANNONS

När det gäller ledighet och möjligheten att boka in en resa långt i förväg säger han att om ansökan görs senast tre månader i förväg ska i princip ledighet beviljas.

– Då har vi som arbetsgivare fått möjlighet att planera in. Det ska mycket till för att inte bevilja den, men undantaget kan vara under sommarsemestrarna.

Eftersom schemat införs successivt kommer också utvärderingar att göras löpande.

– Det gäller att vara både konstruktiv och lyhörd. Vi lyssnar men kan inte tillmötesgå allt för vi måste få ihop schemat och samtidigt följa arbetstidsavtalet och det som gäller kring arbete på kvällar och helger och rätten till vila. Vi måste också förhålla oss till att alla nya medarbetare ska anställas på heltid, säger Sergio Garay och tillägger:

– Oavsett hur mycket tid vi lägger på detta kommer vi att ha medarbetare som är missnöjda. Vi ändrar i människors livspussel, de har fått anpassa sig till nya tider och det kan skapa individuella bekymmer. Men vi gör så gott vi kan för att det ska landa på ett bra sätt.

ANNONS