Åsa och Micke Elofsson lever livet i sin husbil

En tredjedel av årets nätter sover de i sin husbil, och hela veckan längtar de till helgen, så att de kan få ge sig ut igen. Åsa och Micke Elofsson från Halmstad är inte husbilsentusiaster – de är nördar. Och när de sålde sin lilla Pössl och ägarna körde iväg med den, då grät Åsa. Tur att de redan hade fått hem sin Knaus.

ANNONS
|

Det började 2017. I alla fall för Åsa. Fram till dess hade hon varit trädgårdsfantast och tillbringat sommarhalvåret i sina rabatter. Men eftersom Micke hängt med på en och annan trädgårdsdag, följde hon med till Elmia-mässan för husbilar och husvagnar några år i följd.

– Jag gick in, och sen gick jag ut. Jag fick ingen feeling alls för den grejen. Men när vi våren 2017 tittade in hos en försäljare i Blekinge, gick jag in i en Pössl. Den hade vackra rundade former i inredningen, och det sa bara smack! Jag blev helt enkelt förälskad. Micke har nog aldrig varit så snabb att göra affär som då, haha.

ANNONS
Bild: Jari välitalo

När de lämnade Pukavik, som stället hette, var de ägare till en så kallad plåtis, alltså en skåpbil som byggts om till husbil. Och när de äntligen fick den levererad – en vecka försenad in på sommarens semester – packade de raskt och styrde mot Italien. Första natten fricampade de i en liten by strax utanför Berlin.

– Först kändes det läskigt – skulle vi sova där, mitt ute i ingenstans? Men den känslan försvann fort och sedan dess har jag älskat det här livet, säger Åsa.

”Vi fattade inte att man kunde köra året om”

De första åren gjorde de som de flesta andra: ställde av och parkerade bilen på uppfarten utanför huset när säsongen var slut.

– Vi fattade inte att man kunde köra året om. Men eftersom vi nästan längtade ihjäl oss under vinterhalvåret, bestämde vi oss för att prova att åka ut på helgerna även då, berättar Micke.

Där någonstans övergick de från entusiaster till nördar, och de senaste åren har de snittat på drygt 135 nätter i sitt rullande hem.

I våras var det också dags att byta husbil. Plåtisen var inte optimal för vinterliv, till exempel blev det isproppar i vattnet och den saknade fyrhjulsdrift. Eftersom Åsa och Micke nu visste att det här var deras grej, ville de pimpa upp med en del extrautrustning, såsom golvvärme, vattenburen värme, isolerade vattenledningar, solceller, större toalett, vinterdäck och fyrhjulsdrift.

ANNONS

– Men Åsa grät när de nya ägarna hämtade plåtisen. Och de fick inte hämta den förrän vi hade fått vår nya bil – vi ville ju inte ha ett glapp när vi inte kunde ge oss ut på helgen, säger Micke och visar stolt upp den nya bilen som de fick i början av juni i år: en Knaus som är 6,99 meter lång och 2,20 meter bred.

– Den är också lite högre än vår Pössl. Sammantaget blir det faktiskt rätt stor skillnad, även om det inte är så många centimeter. Det ska bli otroligt spännande att se hur den funkar i minusgrader.

Bild: Privat

Micke är 63 och Åsa är 60, och båda jobbar fortfarande heltid. Men de packar husbilen på torsdag kväll, och drar iväg så fort de kan på fredag eftermiddag. Vart de ska bestämmer de först när de lämnar huset på Sofieberg.

– Det hänger på väder och vind. Men på vintern kör vi inte så långt, max två timmar. Då är det kolsvart både när vi kör iväg och när vi kommer fram. Det är SÅ mysigt att parkera, fixa lite käk och sen somna i den stora tystnaden. Vi sover båda som stockar i husbilen, säger Åsa.

ANNONS

Tar spontana beslut om vart de ska

Före 2017 brukade makarna Elofsson åka till USA, Asien eller Karibien när de var långlediga – ”favoritlandet var Indien”. Men nu är det inget snack om vad de ska göra på semestern: åka långt bort med husbilen. Och även de längre resorna är tämligen spontant upplagda.

– Efter att ha läst ett resereportage i Hallandsposten om Montenegro bestämde vi oss för att köra dit. Det var helt fantastiskt! säger Åsa.

Budva i Montenegro.
Budva i Montenegro. Bild: Privat

Det är nästan alltid Micke som kör, och om de är på långresa kan det bli 50-60 mil om dagen – ”såvida vi inte vill stanna längs vägen; vi är snabba på bestämma oss, men lika snabba att tänka om”. De övernattar oftast på en camping eller en ställplats, men ibland blir det fricamping.

– Vi är noga med att följa de regler som gäller, oavsett i vilket land vi är, säger Åsa och tillägger att det är hyfsat lätt att hitta platser där man får stå.

När hon och Micke ska försöka förklara varför de är totalt sålda på husbilslivet tittar de på varandra en stund, och sedan säger att ”det är så mycket.”

– Friheten, enkelheten och naturen. Att vi är tillsammans hela tiden. Förr höll jag till inomhus och Åsa var ute i trädgården, säger Micke och Åsa fyller i:

ANNONS

– Vi har upptäckt att vi båda gillar att vandra. Och när vi kör iväg med husbilen lämnar vi jobben, vardagen och alla måsten bakom oss. Axlarna åker ner och det blir liksom en bubbla, på ett bra sätt. Nuförtiden köper vi aldrig prylar till huset, det enda vi köper är om vi behöver något till bilen. Totalt sett är vi nöjdare, gladare och vi skrattar oftare.

Ett hett tips: Det går att bo i husbil även på vintern. Här i Bua.
Ett hett tips: Det går att bo i husbil även på vintern. Här i Bua. Bild: Privat

Och Micke och Åsa delar mer än gärna med sig av sitt husbilsliv – och det i tre digitala kanaler. De har den egna sajten husbilsresa.se, med längre inlägg, massor med bilder, kartor och tips. De har också ett Instagram-konto, med foton och kortare nedslag från resorna, samt en Facebook-sida (där de ofta länkar till sajten). Då och då gör Micke små filmer som laddas upp på Vimeo och som sedan länkas in på webbplatsen.

– I början var det mest jag som fotade, men så gav jag Micke en kurs hos naturfotograf Patrik Leonardsson i födelsedagspresent. Nu är det mest han som tar bilder och jag som skriver, berättar Åsa.

Hon och Micke lägger ganska mycket tid på att uppdatera de olika plattformarna, och de har så många läsare att företag har hört av sig och frågat om de är intresserade av sponsrade inlägg, något som skulle kunna ge lite inkomster.

ANNONS

– Vi har funderat på det, men har valt att inte kommersialisera det vi gör. Allt betalas ur egen ficka, inget är sponsrat. Det ger oss frihet. Ingen kan säga vad vi ska säga, skriva eller göra. Vi delar med oss helt enkelt. Men visst, om vi så småningom behöver dryga ut pensionen kanske vi tänker om, säger Micke och Åsa nickar instämmande – och nämner det inlägg som fått mest läsare:

– Rubriken var ”Sveriges coolaste restaurang finns i Haparanda”. Vi fattar inte riktigt varför, men det har lästs av 10839 personer.

Bild: Privat

2021 tillbringade de två (!) helger hemma i huset, och i år ser det ut att bli ungefär samma utfall. Vad är det då som har fått stå tillbaka för alla helgerna i husbilen?

– Trädgården, förstås. Jag håller den i ett anständigt skick, men den får inte alls samma omsorg som förut, säger Åsa och Micke tar vid:

– Vännerna. Förr umgicks man med folk på helgerna, men så blir det inte nu. Det får bli på vardagarna i stället. Men det blir ju klart mindre, totalt sett. Och det enda vi ser på tv nuförtiden är nyheterna, serier på Netflix finns inte längre i vår värld.

ANNONS

Vad gäller barn och barnbarn så är de ganska utspridda, även om de flesta bor i Halland med omnejd.

– Så dem brukar vi hälsa på med husbilen. Det funkar fint, säger Åsa.

5 Fingers i Österrike, på berget Krippenstein.
5 Fingers i Österrike, på berget Krippenstein. Bild: Privat

Vad makarna Elofsson ska göra när de har gått i pension inom en icke alltför avlägsen framtid, finns det ingen som helst tvekan kring:

– Vi kommer att lämna Sverige i oktober och återvända frampå vårkanten. Kanske att vi åker hem en vända över jul och nyår, men det får vi se, säger Åsa och nämner en mening som de allt som oftast säger när de ramlat på något extra kul: ”Hit hade vi ju aldrig hittat om vi inte hade haft husbilen!”.

Micke har också kommit på ett nytt ord som sammanfattar deras husbilsliv: förlustelseinvestering.

– Det är precis vad det handlar om: investering, förlustelse, men också förlust – för du blir inte rik ekonomiskt på husbilsresandet. Men du blir ofantligt rik på upplevelser.

Länder utanför Sverige som Åsa och Micke har besökt med husbilen:

Albanien, Danmark, Estland, Frankrike, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Montenegro, Norge, Slovenien, Tyskland och Österrike.

Åsa och Michael Elofsson.

Ålder: Hon är 60, han är 63. De har varit ett par sedan 1998.

Bor: Hus på Sofieberg i Halmstad sedan julen 1999.

Familj: Åsas två barn och Mickes tre. Totalt fem barnbarn, och ett bonusbarnbarn, i åldrarna två till elva år. Ytterligare ett barnbarn föds nu i oktober.

Gör: Hon är kommunikatör på Destination Halmstad, han är verksamhetschef inom Halmstads kommun.

Gemensamma intressen förutom husbilen: ”Natur och kultur, skog och hav – men helst hav. Och historia.”

Ett olyckligt stopp: Persköps ställplats utanför Örkelljunga, där Åsa ramlade och bröt handen i den becksvarta höstkvällen. Hon fick tillbringa natten på sjukhuset i Halmstad. På morgonen, när Micke sa att ”nu får vi väl stanna hemma i helgen” tittade hon oförstående på honom och sa ”varför då”?. Och sedan bar det iväg ut igen.

Ett oförglömligt stopp: Utanför Zadar i Kroatien. ”Vi bodde mitt i en olivodling, hos en man som var fiskare och restaurangägare – och upptill det hade några ställplatser. På kvällen åt vi den godaste tonfisk vi någonsin ätit, nyss upptagen ur havet och stekt i hans egen olivolja.”

Läs mer: husbilsresa.se, Instagram @husbilsresa.se, facebook.com/husbilsresa.se.

Om den egna sajten: ”Vi lanserade den på skottdagen, den 29 februari 2020. Vi kallar den för en logg, med logginlägg, eftersom vi loggar platser, upplevelser och lägger till kartor för att hjälpa våra läsare på traven. På husbilsresa.se vill vi dela med oss av våra reseupplevelser, tips och den glädje som husbilslivet ger.”

Detta gäller för husbilar

• Väljer du att övernatta med din husbil på en rastplats kan du i regel stanna i högst 24 timmar. På lördagar, söndagar och helgdagar får du stanna till nästa vardag. Om andra regler gäller ser du detta på en tilläggstavla under P-märket vid rastplatsen.

• Det är inte tillåtet att köra i terräng med husbil. Och praktiskt taget all naturmark är terräng i lagens mening. Förutom ”skog och mark” räknas även stränder, hagar, parkmark och gräsmattor som terräng.

Det finns inga bestämmelser om hur länge du kan ställa upp ditt motorfordon i anslutning till väg som inte är terräng. När det gäller tält anses gränsen gå vid något enstaka dygn, och en husbil kan uppfattas som mer störande än ett tält. Att ställa upp husbil med dragfordon ingår inte heller allemansrätten.

• I kommunernas lokala trafik- eller ordningsföreskrifter kan det finnas regler för övernattning och uppställning av husbil på rastplatser. Kontakta den aktuella kommunen för mer information.

• Vad gäller vilken körkortsbehörighet som krävs för att köra husbil, så hänger det på husbilens tyngd, hur länge du har haft ditt körkort, med mera. Mer info finns på Transportstyrelsens hemsida.

Källa: Naturvårdsverket

Läs mer:

ANNONS