Plexiglasväggarna som gjort succé i Falkenberg och sedan vidare i landet kommer inte att placeras på Halmstads äldreboende.
Plexiglasväggarna som gjort succé i Falkenberg och sedan vidare i landet kommer inte att placeras på Halmstads äldreboende. Bild: Håkan Johansson

Äldrevården i Halmstad ratar plexiglas

Trots att plexiglasväggar från Falkenberg har gjort succé på landets äldreboende väljer Halmstad att inte ta in dem. I stället förlitar man sig på att den fysiska distanseringen ska räcka när besökare hälsar på.

ANNONS
LocationHalmstad||

Initiativet med plexiglasväggar för att möjliggöra besök på äldreboenden har fått fäste och Falkenbergsföretaget Kosmonaut som tillverkar produkten har fått beställningar från kommuner över hela Sverige.

– Det bubblar väldigt mycket och vi har kontakt med kommuner i hela landet, från Malmö upp till Östersund, sade Daniel Boman, produktionschef på Kosmonaut, tidigare i veckan.

LÄS MER:Idén från Halland gör succé i hela Sverige

Trots succén i grannkommunen väljer Halmstad nu en annan linje.

– Vi försöker med en annan lösning. Två meters avstånd mellan besökare och boende fungerar lika bra och är mer naturligt, säger Ana-Maria Chrysoulakis, verksamhetschef för äldreboenden i Halmstad.

Sedan den första april råder besöksförbud på landets äldreboenden och korttidsboenden, vilket fortsätter att gälla. Det man nu gör är att anordna mötesplatser utomhus, utanför boendena.

ANNONS

– Vi har diskuterat med ansvarig sjuksköterska och kommit fram till detta beslutet, säger Chrysoulakis.

Tanken är att besöken inte ska behöva övervakas, utan är besökarens ansvar att föreskrifterna följs. Däremot ska inte anhöriga få köra rullstolen och två meters avstånd gäller under alla omständigheter, alltså även vid promenader.

Närstående till de boende på Halmstads äldreboende meddelas om beslutet under veckan.

ANNONS