På grund av risken för smittspridning är det inte längre aktuellt att använda fläktar på äldreboende.
På grund av risken för smittspridning är det inte längre aktuellt att använda fläktar på äldreboende. Bild: Berit Roald

Äldreboenden förberedda för värmebölja

Värmeböljan som har dragit in över landet förväntas ge temperaturer på runt 30 grader i Halmstad. Detta ställer extra krav på äldreboendena, särskilt i coronatider då tidigare beprövade åtgärder kanske inte längre är tillämpningsbara.

ANNONS
|

Dennis Trana, enhetschef på Pålsbo kommunala äldreboende, menar att inomhustemperaturen hittills gått att kontrollera genom att följa fastställda rutiner.

– Vi har rutiner sedan tidigare och går igenom dem med både personal och kunder. Vi ser till att det är nedrullat för fönsterna och öppnar upp och vädrar på nätterna när det är som svalast. På så sätt försöker vi hålla värmen utanför huset, säger han.

Kan inte använda fläktar längre

Han medger att coronaviruset har inneburit begränsningar i användandet av tidigare rutiner.

– På grund av smittorisken kan vi inte använda fläktar längre, alla är undanstoppade.

På det stora hela tycker dock Dennis Trana att det fungerar bra.

ANNONS

– Det viktigaste är att hålla värmen utanför huset. Värmeböljan under 2018 gjorde att vi lärde oss en hel del om hur man kan jobba.

Petra Borgman är verksamhetchef på Attendo Nissastrand.

– Vi vidtar samma åtgärder som andra somrar. Risken för hälsoproblematik ökar när temperaturen är 26 grader eller mer under tre dagar i följd. Vi uppmuntrar till ökat vätskeintag och alla våra boende får vätska tre gånger extra per dag utifrån en så kallad drickarond samt vid behov, säger hon.

Nya lösningar

Problemet med att äldreboendena på grund av smittorisken inte kan använda fläktar i gemensamma utrymmen försöker man lösa på annat sätt.

– De boende rekommenderas att ha fläkt på rummet, ta svalkande fotbad och att ha blöta handdukar runt nacken. Vi avråder också från fysisk aktivitet under dygnets varma timmar, säger Petra Borgman.

På Frennarps äldreboende berättar enhetschef Josefine Nääf att alla kommunala äldreboenden har en AC installerad sedan i fjol. Med hjälp av denna finns ett svalt gemensamt rum som de boende kan använda.

För att undvika att för många samlas på samma ställe prioriterar personalen vilka avdelningar som får vistas där.

– Vi prioriterar efter vilken avdelning som är värst drabbat av värmen för stunden. Solen flyttar ju på sig, vilket gör att de har olika mycket sol beroende på tid på dagen, säger Josefine Nääf.

ANNONS

Enhetschefen berättar också att man är noga med att både personal och boende har god tillgång till vätska, att markiser och persienner är neddragna vid solljus och att bara vädra när det är skugga.

Hemvårdsförvaltningen ser även över möjligheten att köpa in portabla klimatanläggningar, förklarar hon.

– I och med att fläktar inte kan användas får vi lösa det på annat sätt, säger Josefine Nääf.

ANNONS