Den 26 augusti ska paddelanläggningen i Vilshärad vara borta. Men fastighetsägaren vill ha ytterligare en månad. Annars hänger helgens turnering löst, menar han.
Den 26 augusti ska paddelanläggningen i Vilshärad vara borta. Men fastighetsägaren vill ha ytterligare en månad. Annars hänger helgens turnering löst, menar han. Bild: Johan Persson/HP Arkiv

Ägaren vill ha mer tid för rivning – hotar lägga ned helgens turnering

Den 26 augusti ska padelanläggningen i Villshärad vara borta. Men ägaren vill ha ytterligare en månad. Annars kan helgens turnering komma att ställas in, menar han.
– Kommunen vill ha bort rubbet. Om vi inte får förlängd tid så måste vi stänga och börja riva redan denna vecka för att hinna, säger Per Boström.

ANNONS
LocationVilshärad||

Padelhallen och utomhusbanorna i Villshärad har levt på lånad tid. Byggnadsnämnden har krävt att anläggningen ska bort, då den saknar bygglov, men datumet för när rättelsen senast ska vara vidtagen har skjutits upp flera gånger.

Den 1 april som var det första datumet ändrades till den 1 maj, och när coronakrisen slog till fick fastighetsägaren ytterligare andrum genom en förlängning till 26 augusti.

På grund av det rådande läget kunde de spanjorer som byggt konstruktionen inte komma till Sverige för demontering, löd förklaringen.

LÄS MER: Länsstyrelsens beslut om padelhallen överklagas

Vill ha mer till för att riva hallen

Nu vill ägaren Per Boström än en gång få förlängd tid, i minst en månad, det vill säga till den 26 september. Återigen är covid-19 motiveringen.

ANNONS

”På grund av coronapandemin är det alltjämt omöjligt att få hit arbetare från det spanska företaget för att demontera byggnaden”, skriver hans juridiska ombud i en begäran till kommunen den 13 juli.

Konstruktionen är inte så enkel som kommunen tycks tro, hela hallen är svetsad och det finns inte en enda bult i hela konstruktionen, fortsätter skrivelsen.

”För att undvika onödig kapitalförstörelse måste byggnaden därför tas ner av den firma som uppförde byggnaden”, står det.

”Ingen intention att ta bort hallen”

Bygg- och miljöförvaltningen har tagit emot begäran om uppskov, men anser dock att man redan gett fastighetsägaren gott om tid för att ta bort anläggningen.

– Dels är gränserna öppna nu och dels handlar det inte om en så avancerad konstruktion att man inte skulle kunna upphandla inhemsk arbetskraft. Vi informerade ägaren innan sommaren att det inte blir någon ytterligare förlängning, säger bygglovschef Katarina Finyak.

Förvaltningen har begärt en utförlig förklaring, beskrivning och motivering till varför anläggningen ska få stå kvar ytterligare en månad.

Samtidigt anser tjänstepersonerna att det inte finns något som tyder på några ambitioner att avveckla verksamheten, berättar Katarina Finyak.

– Vi var på plats häromdagen och det är full verksamhet. Vi ser inte att det finns någon intention att ta bort hallen. Lågt räknat tjänar de mellan 30–50 tusen kronor i veckan på att ha byggnationen där, säger hon.

ANNONS

Helgens turnering hotad – ”då får vi stänga”

På fredagen den 24 juli är det tänkt att Swedish Padel Tour ska dra i gång på banorna i Villshärad. Men om man inte får ytterligare uppskov från kommunen kan tävlingen komma att ställas in, varnar Per Boström.

– Kommunen vill ha bort rubbet. Hallen, utebanorna, parkeringen, jordvallarna, allt. Får vi inte mer tid så måste vi börja riva redan denna vecka om vi ska hinna till den 26 augusti. Jag tror inte kommunen förstår hur komplicerad konstruktionen är, säger Boström.

Och då blir det ingen turnering menar du?

– Nej, då kan vi bli tvungna att stänga ner, rulla in grävmaskiner och kanske sätta upp en skylt där vi hänvisar till kommunen. Det är synd när hela padel-Sveriges blickar riktas mot Halmstad.

– Turneringen anordnas tillsammans med Halmstad padelklubb och vi har anpassat arrangemanget efter covid-19, med livestreamade matcher och en studio. Så det är tråkigt om vi får meddela på fredag att det inte blir några tävlingar.

Prytz (M): ”Han har vetat om det här i ett halvår”

För närvarande är det den 26 augusti som gäller. Då ska byggnadsnämnden fatta beslut om en sanktionsavgift för olovlig byggnation. För att slippa avgiften på sammanlagt 846 831 kronor måste padelanläggningen vara borta innan dess.

Nämndens ordförande Jan Prytz (M) har inga kommentarer till Boströms utspel om att helgens turnering är i farozonen.

ANNONS

– Ägaren har vetat om det här i ett halvår. Egentligen är det väldigt enkelt. Om man bygger upp något utan bygglov, får en möjlighet att rätta till det och sen inte gör det – då får man en sanktionsavgift. Det gäller alla, säger Jan Prytz.

– Jag ser inte varför man ska göra undantag för en affärsdrivande verksamhet. Sen kommer kanske en ny turnering i september som han ska använda som argument, fortsätter han.

”Turister kommer till Halmstad bara för oss”

Anläggningens popularitet tycks vara stor. En ögonblicksbild på bokningssajten matchi.se visar att nästan samtliga fem banor var fullbokade inför vecka 30. Så har det varit stora delar av sommaren, berättar Per Boström.

– Det är fullbokat hela tiden. Vill man spela så måste man boka flera dagar innan. Vi drar tusentals besökare från hela landet som kommer till Halmstad bara för att spela på våra banor, säger han och tillägger att utmärkelsen ”Sveriges läckraste utebanor” eldat på padelturismen i Villshärad ytterligare.

LÄS MER: Rivningshotade banorna utsedda till ”Sveriges läckraste”

Parallellt med tvisten med Halmstads kommun ligger en annan del av ärendet, som avser strandskydd och landskapsbildsskydd, hos mark- och miljödomstolen för prövning.

ANNONS