Totalt sex hallänningar har nu avlidit i covid-19, varav en inte tillhörde någon riskgrupp. 14 hallänningar vårdades på måndagen på sjukhus, varav sex på intensivvårdsavdelningen. Det är en dubblering jämfört med läget i fredags.
Totalt sex hallänningar har nu avlidit i covid-19, varav en inte tillhörde någon riskgrupp. 14 hallänningar vårdades på måndagen på sjukhus, varav sex på intensivvårdsavdelningen. Det är en dubblering jämfört med läget i fredags. Bild: Roger Larsson

Ytterligare tre hallänningar döda i covid-19

I helgen har ytterligare tre hallänningar dött till följd av covid -19. För en av dem fanns inga kända riskfaktorer, såsom hög ålder eller annan sjukdom. Halland har nu totalt sex coronarelaterade dödsfall.

ANNONS

– Det finns tydliga riskfaktorer för att bli allvarligt sjuk och för att dö i covid-19, men det kommer alltid att komma enstaka fall som inte stämmer in på den bilden, kommenterar Maria Löfgren, smittskyddsläkare i Region Halland.

Fem av de sex halländska dödsfallen är personer som tillhört riskgrupperna, det vill säga haft hög ålder eller en underliggande risksjukdom. Personer med högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdom, lungsjukdom eller diabetes har visat sig vara överrepresenterade bland dem som blir allvarligt sjuka av covid-19.

En av de personer som avlidit i Halland avviker dock från mönstret. Personen uppges vara född på 1960-talet och hade inte någon känd underliggande sjukdom.

ANNONS

Totalt vårdas nu 14 hallänningar på sjukhus för covid-19, varav sex på intensivvårdsavdelningen. Före helgen var motsvarande siffra sju personer, varav fyra fick vård på IVA. Sammanlagt har 92 fall av covid-19 konstaterats via provsvar i Halland, jämfört med 81 i fredags.

– Det är tydligt att vi nu är inne i en period där vi kommer att få se fler inneliggande patienter och sannolikt också fler dödsfall, säger Maria Löfgren.

För att hejda fortsatt smittspridningen uppmanas vi alla att stanna hemma vid minsta sjukdomssymtom, att begränsa sociala kontakter, vara noga med handhygienen och att skydda äldre och andra riskgrupper genom att undvika direktkontakt.

ANNONS