Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen och arrangörerna för Wheels & Wings är oroliga för folksamlingar - trots att evenemanget är inställt.  Bild: HN arkiv, Simon Appelqvist
Polisen och arrangörerna för Wheels & Wings är oroliga för folksamlingar - trots att evenemanget är inställt. Bild: HN arkiv, Simon Appelqvist

Wheels & Wings inställt - polisen befarar folksamling

Wheels & Wings i Falkenberg ställs in i år igen. Både polisen och arrangörerna är oroliga att det kaos som uppstod förra sommaren kommer upprepas.
– Uppmaningen är jätteenkel - kom inte hit, säger Falkenbergs polisområdeschef, Christer Bartholdsson.

Stora folksamlingar, skadegörelse, trängsel i bilar och trafikkaos fick polisen möta på gatorna i Falkenberg under den helg som Wheels & Wings skulle ha ägt rum förra sommaren. Detta trots att evenemanget var inställt.

– Det var helt förkastligt och folk tog inte alls ansvar, säger Christer Bartholdsson.

Under söndagskvällen meddelade arrangörerna på Facebook att fordonsfesten som vanligtvis lockar tusentals besökare ställs in i år igen.

– Det var ett jobbigt beslut, men inget svårt val med tanke på restriktionerna, säger Veronica Karlberg, ordförande i Warbergs Automobile Club som arrangerar Wheels & Wings.

Vi jobbar med att försöka informera alla om att det är vår vädjan att inte komma, säger arrangören Veronica Karlberg. Bild: Foto: Privat
Vi jobbar med att försöka informera alla om att det är vår vädjan att inte komma, säger arrangören Veronica Karlberg. Bild: Foto: Privat

Nu oroar sig både arrangörerna och polisen att det kan bli en stökig helg i Falkenberg, trots uppmaningar om att stanna hemma.

– Folk kommer komma, det är vi alla medvetna om. Vi har en pågående dialog med polisen och Falkenbergs kommun för att hjälpas åt för att förhindra det, säger Veronica Karlberg.

Polisen tar med sig lärdomar från förra året och kommer framförallt ha en offensiv taktik genom att jobba med tydlig kommunikation innan helgen.

– Folk är desperata efter att ha kul men uppmaningen är jätteenkel - kom inte hit. Det kommer inte bli någon cruising i år, säger Christer Bartholdsson.

Polisen kan komma att spärra av delar av centrala Falkenberg och kommunen kan med pandemilagen i ryggen dessutom införa vistelseförbud på vissa platser under helgen.

Engagemang på Facebook

I kommentarsfältet på det Facebookinlägg som meddelade att motorfesten ställs in var det många som tyckte att beslutet var klokt. Några ansåg däremot att arrangörerna borde genomfört arrangemanget med ”innovativa idéer inom restriktionernas gränser.”

– Oavsett våra idéer och hur man än vrider och vänder på det så blir det en folksamling i stan. Motorbanan kanske hade gått att lösa med indelningar i sektioner men cruisingen är det stora problemet, säger Veronica Karlberg.

Susanna Alexandersson reser från Borlänge varje år för att jobba som försäljare men också njuta av fina bilar och flyguppvisning. Bild: Foto: Privat
Susanna Alexandersson reser från Borlänge varje år för att jobba som försäljare men också njuta av fina bilar och flyguppvisning. Bild: Foto: Privat

Människor reser från hela landet för att uppleva den speciella helgen i Falkenberg varje sommar. En av dem är Susanne Alexandersson från Borlänge.

– Det är ett av de trevligaste evenemangen jag varit på. Det är något speciellt med de här träffarna, säger hon.

Själv äger hon en Cadillac som stod i garaget hela förra sommaren. Och hon uppmanar alla att låta sina bilar vara kvar i garaget under helgen den 16-17 juli.

– Hur tråkigt man än tycker att det är så måste vi respektera restriktionerna. Ingen har bestämt detta för att det är roligt, utan det handlar om att få ner smittspridningen, säger Susanne Alexandersson.

För arrangören Veronica Karlberg är det svårt att se framåt och längta till nästa sommar redan nu.

– Just nu känns det jättetråkigt men vi brukar starta planeringen inför kommande sommar i november eller december så då får jag nog tillbaka gnistan igen.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här