Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Låg kan bli lägre. Halland har en relativt låg sjukfrånvaro, men den kan bli ännu lägre menar Vision som räknat ut att det finns många miljoner att spara.

Vision: Halland kan spara 143 miljoner i sjukkostnader

Region Halland och länets kommuner skulle kunna minska sina sjukkostnader med 143 miljoner genom att göra en ”Torsby”. Detta enligt en uträkning som Vision har gjort.

Under tisdagen presenterade fackförbundet rapporten Sjukskrivningarna kostar välfärden miljarder. I den konstaterar Vision att sjukskrivningarna har ökat i snabb takt sedan 2010 och för Hallands kommuner och Region Hallands del kostar sjukfrånvaron över 600 miljoner kronor varje år.

Uträkningen baseras på kostnader för sjuklön, pensionsavsättningar vid sjukdom och för produktionsbortfall – det vill säga värdet av det arbete som inte blir utfört när medarbetare blir sjuka.

Men Vision menar att det går att förändra om man väljer att jobba aktivt för att minska den typ av sjukfrånvaro som är arbetsrelaterad.

Paralleller dras till Torsby kommun som genom ett aktivt arbete minskat sjukfrånvaron från 8,5 procent år 2004 till 4,3 procent i fjol.

– Halland har låg sjukfrånvaro i relation till andra kommuner och landsting, men skulle säkert också kunna komma ner till Torsbys nivå, säger Jenny Andersson, utredare och författare till rapporten.

Med Torsby som riktmärke skulle besparingen för Hallands del bli 143 miljoner, tillägger hon.

Enligt Visions rapport, som baseras på siffror från i fjol, har Kungsbacka den högsta sjukfrånvaron på 6,5 procent, följt av Laholm och Varberg på 6,3 och Halmstad på 6,2. Hylte låg lägst bland kommunerna med 5,4 procent, följt av Falkenberg på 5,5 procent. 
Halland och Kalmar ligger med sina 5,0 procent bäst till bland landets alla regioner och landsting.

Visions förhoppning är att rapporten ska leda till att personalens hälsa och arbetsmiljö prioriteras och förs upp på den politiska dagordningen.

– Vi vill visa att det är lönsamt att investera i medarbetarnas hälsa och en bra arbetsmiljö, säger Jenny Andersson och tillägger:

– Jag tror att många politiker redan har ett engagemang men ofta sätter man in insatser först när medarbetare blivit sjuka. Genom att visa vinsterna med att jobba förebyggande hoppas vi att fler vill jobba förebyggande.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här