Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Näringslivsdagen i Falkenberg brukar locka drygt 1000 personer till Falkhallen. Inför årets event har det spridit sig en virusoro på grund av coronasmittan. 12,2 liter handsprit har arrangören köpt in.  Bild: Ola Folkesson
Näringslivsdagen i Falkenberg brukar locka drygt 1000 personer till Falkhallen. Inför årets event har det spridit sig en virusoro på grund av coronasmittan. 12,2 liter handsprit har arrangören köpt in. Bild: Ola Folkesson

Virusoro inför Näringslivsdagen

Näringslivsdagen är ett av Falkenbergs största lokala event. Drygt tusen personer träffas i Falkhallen. Samtidigt har det spridit sig en virusoro på grund av coronasmittan. Arrangören har köpt in tolv liter handsprit.

I måndags hade tio personer tackat nej till onsdagens Näringslivsdag på grund av hosta och förkylningar. En del har ringt och frågat om de kan komma fast de är lite hostiga.

– Många är nog lite restriktiva, att man inte ens vill vistas i lokaler för att inte komma i dålig dager, även fast man bara har en vanlig förkylning, säger Marinette Larsson, verksamhetsledare på kommunens näringslivsavdelning.

Marinette Larsson, verksamhetsledare på kommunens näringslivsavdelning, håller i Näringslivsdagen. Bild: dick gillberg
Marinette Larsson, verksamhetsledare på kommunens näringslivsavdelning, håller i Näringslivsdagen. Bild: dick gillberg

När det var sportlov vecka 8 var det flera familjer från Falkenberg som var på skidresa i Italien.

– Jag har mått bra efter att jag kom hem från skidresan. Jag tror att vi träffade tio familjer från Falkenberg när vi var i Italien, säger en företagare, som tänker medverka på Näringslivsdagen.

Även arrangören till Näringslivsdagen har nåtts av uppgifterna att flera falkenbergare varit på skidresa till Italien för mindre än 14 dagar sedan. Det är oklart hur många av dem som kommer till Falkhallen under onsdagen.

I Europa har hundratals personer på kort tid smittats i bland annat norra Italien med ett 30-tal dödsfall till följd.

Under tisdagsförmiddagen bekräftades nio nya fall i Sverige med corona. Samtliga har varit i norra Italien. Tre av dem är bosatta i Göteborgsområdet.

– Det är säkert personer som varit i Italien som kommer till Näringslivsdagen, säger Marinette Larsson, som kommer att uppdatera eventets hemsida med information från folkhälsomyndigheten om hur man skyddar sig mot coronaviruset.

– Som till exempel att man ska hosta och nysa i armvecket. Sen ska man se till att ha en god handhygien.

– Jag har köpt in handsprit som vi ska ha i anslutning till maten. Vi har tolv liter handsprit som jag tror ska räcka.

Moderatorn kommer informera deltagarna om att man inte behöver hälsa på varandra genom att ta i hand eller för den delen kramas.

– Vissa är inte oroliga, och en del är jätteoroliga. Deltagarna får givetvis hälsa med handslag, men då ska det vara okej från båda parter. Men från eventets sida är det okej att inte hälsa på det viset som vi annars brukar göra.

På Essity, med fabrik i Falkenberg, råder det förbud att resa till högriskområden, stora konferenser och evenemang på grund av coronasmittan. Essity är inte anmälda till Näringslivsdagen.

LÄS MER: Coronaviruset: Essity stoppade italienska ingenjörer

Det har inte varit varit tal om att Näringslivsdagen ska ställas in på grund av coronaviruset.

– Nej, den tanken har vi inte tänkt, inte ens pratat om, säger Marinette Larsson.

Symptomen för det nya coronaviruset, som fått namnet covid-19, är feber, hosta och luftvägsbesvär och påminner om influensa.

Om du har symptom och har under de senaste 14 dagarna besökt Kina, Hongkong, Iran, Sydkorea eller regionerna Lombardiet, Piemonte, Emilia-Romagna eller Veneto i Italien eller om du under de senaste 14 dagarna varit i kontakt med någon som har covid-19 bör du ta kontakt med vården genom 1177.

Om du varit i någon av de drabbade regionerna men inte visar några symptom behöver du inte kontakta vården.

Källa: 1177.se

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!