"Vi vill att alla ska få ett bra sommarlov"

Isabella Mezei och Arbana Kadriu är två femtonåriga tjejer som på eget initiativ har startat sommaraktiviteten "Sommarkul".

ANNONS
|

För fyra år sedan startade de två tjejerna, som är från Oskarström, "Sommarkul". Det är en sommaraktivitet som är till för alla barn mellan fyra till tretton år. De leker olika lekar, dansar och hittar på andra trevligheter under två timmar per dag under ungefär en vecka. Och det kostar ingenting för barnen att medverka.

– Långt ifrån alla barn har något att göra under sommarlovet. Alla har inte möjligheten att få åka utomlands, eller har ingen sommarstuga att åka till. Vi vill att alla barn i alla fall ska få möjligheten att känna att de varit med om något roligt under lovet, säger Isabella Mezei.

ANNONS

Idén till "Sommarkul" planterades för lite mer än fyra år sedan hos tjejerna. De själva hade inte så mycket roligt att hitta på under loven, och ville då göra något för andra i samma situation. Intresset för tjejernas sommaraktivitet har växt under åren.

– Första året var vi runt 10 barn, och i år är vi 23 stycken. Det känns jätteroligt! Vi känner verkligen att vi gör något för barnen, säger Arbana Kadriu.

Alla barn mellan fyra till tretton år är välkomna. My Olsson är sju år från Oskarström och är en trogen deltagare på "Sommarkul".

– Jag har varit med alla gånger utom förra året. Detta är det roligaste på sommarlovet. Min bästa kompis Ellie är också med, säger My Olsson, 7 år.

De första åren lade Isabella och Arbana ut en egen peng så de kunde bjuda på fika under aktiviteterna. Men i år har de jobbat fram egna sponsorer.

– Vi ringde runt till olika företag och nu har vi sju sponsorer som hjälper oss med olika saker. Dels med lokal men också med t-shirtar, vattenflaskor och ryggsäckar som barnen får ta med sig hem när veckan är slut, säger Arbana Kadriu.

"Sommarkul" är en aktivitet som tjejerna själva har marknadsfört. Dels har de delat ut lappar runt om i Oskarström men också tagit hjälp av sociala medier för att nå ut till både föräldrar och barn. De flesta av barnen som medverkar kommer från Oskarström, men i år har ryktet spridit sig.

ANNONS

– Vi har två barn från Sennan med i gruppen i år. Det är roligt att barn utanför Oskarström kommer, säger Isabella Mezei.

Det finns drömmar hos tjejerna när det gäller framtiden för initiativet.

– Vi vill bli en förening, det är lättare att få fler sponsorer då. Vi vill växa, men vi får se vad som händer i framtiden. Det är ju för barnen skull vi gör det här, säger Arbana Kadriu.

Fakta: Sommarkul –så funkar det

Det är fjärde året i rad som Isabella och Arbana anordnar sommaraktiviteten i Oskarström. Alla barn mellan fyra och tretton år är välkomna, och de som vill träffas mellan 17.00 till 19.00 under ungefär en vecka, 3 juli till 8 juli. De leker olika lekar, dansar och får också använda sin kreativitet när det ska ritas och målas. Syftet med projektet är att ge alla barn möjligheten att på något roligt under sommarlovet, och att barnen får träffa nya kompisar.

"Sommarkul" är gratis och pågår mellan 3 juli till 8 juli.

ANNONS