Herman Nikolic, chefredaktör på Hallandsposten.
Herman Nikolic, chefredaktör på Hallandsposten. Bild: Roger Larsson

Herman Nikolic: Vi ska både vara en vän och en nagel i ögat

Hallandspostens nye chefredaktör och ansvarige utgivare Herman Nikolic presenterar sig själv och tankarna framåt för HP i en krönika.

ANNONS
|

Herman Nikolic heter jag och är från och med i dag ansvarig utgivare för Hallandsposten. Det innebär helt enkelt att jag är chef för redaktionen och ansvarig för allt innehåll som publiceras på sajten och i papperstidningen. Närmast kommer jag från rollen som chefredaktör och ansvarig utgivare på Jönköpings-Posten och innan dess jobbade jag i många år på Nerikes Allehanda i Örebro. Det var ultrakort om mig. Än viktigare är att jag framöver lär känna dig bättre. Du som HP-läsare är min nya arbetsgivare.

Precis som för alla andra 35 journalister på HP:s redaktion ska du vara den jag har för ögonen när jag går till jobbet. Vad behöver du ha koll på som händer nära dig? Hur väl förvaltar politiker och tjänstemän ditt förtroende och dina skattepengar? Hur kan vi inspirera dig genom att lyfta fram människor, initiativ och idéer som driver bygdens utveckling framåt? Hur pass trygg känner du dig på hemmaplan och hur utvecklas kriminaliteten just där du bor?

ANNONS

Vi på HP har precis samma uppdrag i dag som när Peter Jeunsson år 1850 vandrade Nissastigen ner från Jönköping för att starta Hallandsposten: Att informera och engagera hallänningarna. Att vara en nagel i ögat på makthavarna. Att vara en vän för den enskilde invånaren när något går snett i livet och kanske ingen annan hjälp finns att få. Just Jeunsson verkar för övrigt ha varit en herre utöver det vanliga och utförde sitt uppdrag så pass intensivt och engagerat att han åtalades för uppvigling i samband med Potatisupploppet i Halmstad 1855. Där hoppas jag inte att vi behöver hamna…

25 000 prenumeranter och 130 000 läsare är ett kvitto

Hur som… som ny på HP kan jag konstatera att du har en av Sveriges bästa lokaltidningar framför dig. Otroligt mycket viktig och bra journalistik har nått invånarna i Halmstad, Laholm och Hylte via HP genom åren. Avslöjanden och granskningar som gjort skillnad för invånarna och gjort bygden bättre, men också fantastiska bildreportage, spännande live-tv, oförglömliga sportögonblick som roat och oroat läsarna. Hur många hundratusentals lokala människor som fastnat på bild och omskrivits i spalterna sedan starten vet ingen. Det är väl det riktigt unika med HP, att tidningen innehåller historien om oss lokala invånare – och att den berättas löpande. Dygnet runt, varje dag, året om.

ANNONS

HP har nu närmare 25 000 prenumeranter och drygt 130 000 läsare varje vecka. Ett kvitto på att tidningen har ditt och många andra invånares förtroende och att Halmstadbor, laholmare och Hyltebor brinner för det lokala. Men vad kan du som läsare förvänta dig framöver? Trots tidningens redan starka ställning lovar jag att vi, HP:s journalister, ska kämpa för att förtjäna ditt förtroende varje dag och vi ska heller inte nöja oss. Tvärtom, vi kan alltid bli bättre. HP ska innehålla ännu fler viktiga och spännande granskningar och avslöjanden. Nyheter som aldrig hade kommit i dagens ljus om inte våra journalister grävde och synade omgivningen. Vi ska också se till att ännu fler lokala invånare syns i våra publiceringar. Bovar, hjältar, drabbade, kämpar – unga som gamla, kvinnor som män. Du ska kunna lita på att varje stadsdel och varje invånare är precis lika viktig för oss.

Vi ska aldrig vara rädda för det svåra

Att läsa HP ska också vara spännande och vi kommer ibland att utmana din syn på sakernas tillstånd. Tidningens uppgift är att beskriva världen som den är. Komplex och full av gråskalor. Vi ska aldrig vara rädda för det svåra – tvärtom måste både redaktionen och läsarna vara modiga. Ett och annat gott skratt tror jag också att vi kommer att få tillsammans. Det mår vi nog alla bra av :-)

ANNONS

Någon klok person sa en gång att “en tidning är aldrig bättre än sina läsare”. Det ligger mycket i det. En stor del av den allra bästa journalistiken kommer till efter tips från just er läsare. Det kan vara en visselblåsare som rapporterar om brister och missförhållanden på en myndighet eller i ett företag (som tipsare kan man alltid välja att vara anonym och ha källskydd). Men det kan lika gärna vara en privatperson som hamnat i kläm på något vis, eller varit med om något utöver det vanliga. Ju mer du som läsare är engagerad, desto bättre blir rapporteringen. Och en vass och pigg tidning ger i förlängningen ett bättre lokalsamhälle.

Jag ser fram emot många roliga, underhållande men också tuffa och svåra diskussioner med er läsare. Och fortsätt att tipsa HP. Redaktionen nås på 010-471 51 50 och tipsahp@hallandsposten.se, eller så hör ni av er direkt till mig med funderingar, åsikter och synpunkter. Vi gör nyheter allra bäst tillsammans.

ANNONS