Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare i region Halland, menar att det till stor del handlar om kunskap och information för att stilla den vaccinoro som finns.
Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare i region Halland, menar att det till stor del handlar om kunskap och information för att stilla den vaccinoro som finns. Bild: Povel Arwidson/Fredrik Sandberg

”Vi ser vinsterna med att många är vaccinerade”

Så fort ett godkänt coronavaccin landat i Sverige ska vaccinationen börja, så lyder budskapet från regeringen. Men frågan om att vaccinera sig eller inte har varit ett flitigt diskuterat ämne den senaste tiden och många är skeptiska. Från regionens håll pekar man på vinsterna av att så många som möjligt tar vaccinet.

ANNONS
|

Region Hallands biträdande smittskyddsläkare Maria Löfgren poängterar att vaccineringen är en viktig del för att komma ur situationen som vi just nu befinner oss i.

– Jag tror att många har sett alla de negativa effekter som corona har och har haft både på samhällsnivå och individnivå. I ljuset av det ser jag att det är viktigt att vi får fram ett vaccin för att kunna minska smittspridningen. Tanken är då att man som individ ska kunna få ett skydd mot sjukdomen och dess följder men också att vaccination på sikt ska få ner smittspridningen i samhället så vi får en mer normal tillvaro igen, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Storbritannien först i väst med vaccinstart

LÄS MER:Vaccin kan godkännas i mellandagarna

En fjärdedel är tveksamma till vaccin

För många svenskar ligger massvaccinationen mot svininfluensan färskt i minnet. Hundratals svenskar fick narkolepsi som visade sig vara en ovanlig biverkning av vaccinet pandemrix. Enligt en undersökning som Novus gjort för SVT vill var fjärde svensk avstå från att vaccinera sig mot covid-19, till stor del på grund av rädsla för biverkningar.

För att lätta på människors oro och se till att fler väljer att ta vaccinet trycker Maria Löfgren på vikten av information.

– Jag tycker att man ska möta de människorna med respekt och lyssna på vad de är oroliga för. Jag tror att en del av oron som finns handlar om att man behöver mycket kunskap och det är en viktig för oss att ge tydlig information om de vaccin som blir aktuella. Desto mer man vet om ett vaccin desto tryggare bli man i sitt beslut, säger hon.

LÄS MER:Regionerna får miljoner till vaccin

Vanliga biverkningar

När Storbritannien i veckan gav grönt ljus för vaccinet från Pfizer/Biontechs blev listan över vaccinets biverkningar offentlig. Symptom som huvudvärk, trötthet och feber var de vanligaste precis som hos många väl beprövade vaccin.

– Lindriga biverkningar som ömhet och lätt övergående feber är vanliga på många vaccin och det är man inte bekymrad över. Det man vill säkerställa nu är att det inte finns några allvarliga biverkningar, säger Maria Löfgren.

ANNONS

Kommer regionen uppmana alla hallänningar att vaccinera sig?

– Vi kommer erbjuda vaccination men vi kommer inte utöva några påtryckningar för att vaccinera sig. Vi ser vinsterna med att många är vaccinerade men det är upp till varje individ att fatta ett eget beslut.

LÄS MER:Så tänker Halmstadborna om coronavaccinet

LÄS MER:Här är biverkningarna av vaccinet mot corona

Alla ska få tillgång till vaccin

Sverige kommer genom EU-gemensamma avtal få tillgång till sex olika coronavaccin under förutsättningen att de godkänns. Det innebär att man har tecknat avtal om tillräckligt många doser för att det ska räcka till hela befolkningen, men inte på en gång.

Under en presskonferens på fredagen presenterade Folkhälsomyndigheten Johan Carlson en mer detaljerad bild av prioritetsordningen när vaccinationen kommer igång. Personer som bor på särskilda boende och personer som har hemtjänst kommer prioriteras först och därefter personalen som jobbar där. Även personer som bor tillsammans med någon som har hemtjänst kommer prioriteras högt.

När resterande del av befolkningen som inte jobbar inom vården eller ingår i en riskgrupp kommer kunna vaccineras återstår att se. Folkhälsomyndigheten räknar med en leverans av 4 miljoner doser vaccin under det första kvartalet 2021 och det är först senare som övriga vuxna svenskar komma kunna erbjudas vaccinet.

– Då är syftet att minska smittspridningen och få en större immunitet, förklarar Maria Löfgren.

ANNONS

Regionpolitikerna i Halland har sedan tidigare beslutat att vaccinet ska vara gratis för alla i Halland. Under fredagen meddelande statsminister Stefan Löfven att alla i Sverige ska kunna vaccinera sig kostnadsfritt.

LÄS MER:Halland gör sig redo för gratis covidvaccination

Vaccinet från Pfizer beräknas godkännas i Europa den 29 december och ser ut att bli det som kommer levereras först. Just nu jobbar regionen med att planera logistiken kring hur vaccineringen ska gå till rent praktiskt. Det är troligt att mer än en vaccintyp kommer användas och att de olika typerna kan behöva olika hantering. Bland annat har man beställt särskilda frysar för vaccin som behöver förvaras i extrem kyla.

– Svårigheterna i att ha alla detaljer klara är att vi inte har något vaccin som är godkänt än och då vet vi inte hur logistiken kommer ske. Därför jobbar vi utifrån olika spår. Vi tänker oss ett liknande upplägg som vid influensavaccinationen där vi redan har bra strukturer, säger Löfgren.

Fakta: Biverkningar av coronavaccin

Den 2 december fick vaccinet från Pfizer/Biontechs ett så kallat nödgodkännande av det brittiska läkemedelsverket. Det är troligt att samma vaccin blir först ut i EU och Sverige. I samband med det brittiska godkännandet blev listan med biverkningar offentlig:

Mycket vanliga (kan förekomma hos fler än en av tio användare)

• Smärta vid injektionsområdet

• Trötthet

• Huvudvärk

• Muskelsmärta

• Frossa

• Ledsmärta

• Feber

Vanliga (kan förekomma hos upp till en av tio användare)

• Svullnad vid injektionsområdet

• Rodnad vid injektionsområdet

• Illamående

Ovanliga (kan förekomma hos upp till en av 100 användare)

• Förstorade lymfkörtlar

• Sjukdomskänsla

I dagsläget vet man inte om de olika vaccinen har andra mer ovanliga och allvarliga biverkningar.

ANNONS