Hallarna har arbetat sedan mars med att deras kunder kan handla säkert, säger centrumchef Niklas Santesson.
Hallarna har arbetat sedan mars med att deras kunder kan handla säkert, säger centrumchef Niklas Santesson. Bild: Roger Larsson

Varuhus i länet reagerar på utkastet av ny pandemilag

Regeringen öppnar för att reglera antal besökare och öppettider i butiker och köpcentrum i sitt utkast på tillfällig Pandemilag. I den föreslås också att riksdagen ska kunna besluta om att stänga verksamheter för att minska trängsel.

ANNONS
LocationUllared, Hallarna||

Hallarnas centrumchef Niklas Santesson är lite förvånad över regeringens förslag på ny pandemilag.
Hallarnas centrumchef Niklas Santesson är lite förvånad över regeringens förslag på ny pandemilag. Bild: Roger Larsson

Under onsdagens pressträff meddelade regeringen att man vill införa en särskild pandemilag, som bland annat öppnar för ett maxtak för besökare i butiker och köpcentrum.

– Med det här förslaget ska regeringen få möjlighet att reglera ett antal verksamheter som inte tidigare träffats av några regleringar, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Enligt lagförslaget ska riksdagen också kunna besluta om nedstängning för att förhindra trängsel i exempelvis butiker och köpcentrum. Ett förslag som förvånar Niklas Santesson, centrumchef på varuhuset Hallarna i Halmstad, men han förstår tanken bakom den.

– Vi har varit förberedda och haft en beredskap för bland annat denna situation sedan i mars. Skulle det bli stora spridningar av smitta i någon region så ska det väl finnas möjlighet till att kunna stänga ner, säger Niklas Santesson.

ANNONS

För Hallarnas del tror han att det aldrig kommer att bli aktuellt eftersom de sedan mars varit noga med att se till att deras kunder håller avstånd. Gallerian har beställt ännu fler dekaler, utrop i högtalarna och utökad städning samt spritstationer allt för att öka säkerheten.

– Vi gör allt vad vi kan för att kunderna ska kunna känna sig trygga och det gäller både butikerna och gallerian i sig. Är det större helger så tar vi in fler ordningsvakter och värdar så att de ser till att folk håller avstånd, säger Niklas Santesson.

Gekås Ullareds vd Boris Lennerhov tycker att det är viktigare att förlänga öppettiderna istället för att begränsa dem om man vill ha säkert handlande.
Gekås Ullareds vd Boris Lennerhov tycker att det är viktigare att förlänga öppettiderna istället för att begränsa dem om man vill ha säkert handlande. Bild: Olof Ohlsson

Boris Lennerhov som är vd för Gekås Ullared, menar att det mest rimliga vore att ha längre öppettider än vanligt.

– Jag förstår inte riktigt hur de har tänkt. Vore det inte bättre om det var öppet så länge som möjligt så att man sprider ut människor över dygnet? Gör man tvärtom har ju det motsatt verkan, säger han och fortsätter:

– Sen blir det spännande att få veta hur de har tänkt räkna maximalt antal personer i butiker. Om vi har 45 000 kvadratmeter och en servicebutik har 150 blir det ju en gigantisk skillnad i hur många man kan vara.

Har ni haft problem med trängsel?

ANNONS

– Egentligen inte. När man medialt har beskrivit att det är flera tusen på Gekås Ullared tar man inte riktigt hänsyn till hur stort det är, säger Boris Lennerhov.

Lagförslaget ska nu remitteras, och tanken är att lagen ska träda i kraft 15 mars och gälla i ett år.

ANNONS