Våren avgör om ”äppelåret” ska bära frukt

Fjolåret gav inte så mycket äpplen. Som en känd ”vartannatårsbärare” ser 2020 ut att ge betydligt mer. Men samtidigt som vissa rapporterar om att det är väldigt bra även för ett bra år, så vittnar andra om att träd står mer eller mindre fruktlösa.

ANNONS
LocationHalland, Laholm||

Som del av naturens kretslopp växer och vissnar, föds och dör, såväl djur och växter som vi människor. I naturen är vissa år mer gynnsamma än andra för olika arter.

2020 har redan konstaterats vara ett ”kaninår”, men i slutet på juli rapporterade TT att det också är ett ”äppelår”. Precis som med kaninerna händer detta med viss regelbundenhet. 2018 var det mycket äpplen, ifjol färre och i år väldigt mycket igen.

Jan Olsson, ägare av Äppelgården i Slöinge, kan vittna om att det stämmer.

– Förra året var katastrofalt dåligt, men i år är det mycket även för ett bra år. Och på vissa träd – det är så att jag måste stötta upp grenarna för att det är så mycket äpplen, säger han.

ANNONS

Efter tillväxt kommer frukt

Att äppelåren kommer och går med relativ regelbundenhet beror i hög utsträckning på att träden det ena året satsar på att ge frukt och nästa satsar på att växa, menar Amanda Karlsson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Halland.

Principen för skogsbär, vilket det också finns gott om i år, är densamma.

– Sen varierar det lite beroende på äppelsort också. säger hon.

Men fullt så givet som att träden ska bära frukt bara för att de gjorde det mindre året innan är det inte.

– Vädret har jättestor betydelse. Våren ska vara gynnsam med pollinatörer och det får inte komma några frostnätter vid fel tillfällen, menar Karlsson.

Hon tillägger dock att det i många fall har varit gynnsamt i år.

Stor skillnad mellan sorterna

Rolf Eskilsson är pomolog, bosatt i Laholm, och han vill nyansera bilden något.

– Det var frost i blomningen i södra halland i år vilket gjorde att vissa äppelsorter blommade vid olämplig tid och har dåligt med frukt.

Han menar att frosten tar olika hårt på olika sorter, vilket innebär att det ett år då det finns goda förutsättningar för att bli ett äppelår kan resultera i att vissa träd bär väldigt mycket frukt, medan andra sorter nästan inte bär något alls.

ANNONS

– Jag kan bara svara för Laholmstrakten eftersom jag inte reser runt så mycket längre, men här är det stor skillnad mellan sorterna, säger Eskilsson.

LÄS MER:Rötmånaden kan förmildras under handhygienens år

LÄS MER:Frostnätter hotar årets äppelskörd

ANNONS