Var tredje vuxen hallänning har nu hunnit få sin första dos och bland 65-plussarna är hela 87 procent skyddade av en första dos. ”Fas 1 och fas 2 är i stort sett klara och vi är nu i full gång med fas 3. Det innebär att vi närmar oss den sista fasen med stormsteg”, säger Pernilla Wallerstedt, Region Hallands vaccinationssamordnare.
Var tredje vuxen hallänning har nu hunnit få sin första dos och bland 65-plussarna är hela 87 procent skyddade av en första dos. ”Fas 1 och fas 2 är i stort sett klara och vi är nu i full gång med fas 3. Det innebär att vi närmar oss den sista fasen med stormsteg”, säger Pernilla Wallerstedt, Region Hallands vaccinationssamordnare. Bild: Johan Nilsson/TT och Privat

Var tredje hallänning är nu vaccinerad

Med alla turer kring vaccinleveranser och nedstängd tidbokning är det lätt att tro att covidvaccinationen i Halland står och stampar. Så är det inte. I torsdags hade var tredje vuxen hallänning hunnit få sin första dos och bland 65-plussarna är nu hela 87 procent vaccinerade. Det är en bra bit över rikssnittet.

ANNONS

– Jag skulle vilja säga att vaccinationen flyter på bra och tar stora steg framåt. Fas 1 och fas 2 är i stort sett klara och vi är nu i full gång med fas 3. Det innebär att vi närmar oss den sista fasen med stormsteg, säger Pernilla Wallerstedt, Region Hallands vaccinationssamordnare.

Enligt planen ska fas 4, det vill säga vaccinationen av ”den stora massan” hallänningar inledas först i mitten av juni, men Pernilla Wallerstedt öppnar för att det kan bli tidigare:

– I nuvarande fas ingår ju 60-64-åringar och olika riskgrupper, men när de grupperna börjar bli mättade så kommer vi att släppa på fas 4. Just nu har 83 procent av 60-64-åringar bokat in sig och vi tror det kommer att öka lite till. Riskgrupperna släppte vi in i bokningen idag och där är det svårare att förutse hur många de blir. En del kan ju ha vaccinerat sig i tidigare faser, exempelvis som vårdpersonal.

ANNONS

Betydligt färre icke-hallänningar

Enligt regionens senaste statistik, som omfattar vaccinationer genomförda till och med 28 april, så har nästan 100 000 personer fått en första dos vaccin i Halland (97 826) och närmare 28 000 även den andra dosen (27 697). I dessa siffror ingår dock också icke-hallänningar. Sedan den digitala bokningen stängdes för utomläningar har den andelen sjunkit väsentligt.

– Politikernas beslut fick god effekt och utomregionala bokningar står nu för cirka fem procent. Det känns som en rimlig nivå. Ett tag var de uppe i närmare 50 procent, säger Pernilla Wallerstedt.

Var tredje vuxen är vaccinerad

Om man bara tittar på vaccinerade hallänningar så är det nu lite drygt 32 procent av den vuxna befolkningen (18 år och äldre) som fått skydd av en första dos och knappt 11 procent som är fullvaccinerade. Snittet i Sverige ligger på lite drygt 28 procent som fått en dos och nio procent fullvaccinerade.

Diagrammet visar antalet vaccinationer i Halland vecka för vecka till och med onsdag i förra veckan. Totalt har nu nästan 100 000 personer fått en första dos vaccin i Halland (97 826) och närmare 28 000 även den andra dosen (27 697).
Diagrammet visar antalet vaccinationer i Halland vecka för vecka till och med onsdag i förra veckan. Totalt har nu nästan 100 000 personer fått en första dos vaccin i Halland (97 826) och närmare 28 000 även den andra dosen (27 697). Bild: Region Halland

Enligt ett delmål från regeringen ska 80 procent av alla som är 65 år och äldre ha erbjudits en första dos vaccin före den 16 maj. Det målet uppnådde Halland redan den 21 april, då 82 procent av de halländska 65-plussarna hade fått dos ett och 29 procent även sin andra.

Vid samma tidpunkt hade övriga landet en bra bit kvar till målet, då ”bara” 72 procent hade fått dos ett och 23 procent dos två. Den 28 april hade hela 87 procent av 65-plussarna i Halland fått dos ett och även riket som helhet tagit sig över 80-procentmålet (81 procent).

ANNONS

Laholm högst tempo – Halmstad lägst

Går man ner på kommunnivå i Halland så skiljer sig vaccinationstakten något åt. Högst tempo håller man i Laholm, där nästan 37 procent av alla 18 år och äldre fått en första spruta och knappt 11 procent även den andra.

Halmstad och Kungsbacka håller just nu långsammast vaccinationstakt och har cirka 30 procent vaccinerade med den första dosen och cirka 10 procent med en andra.

– Men variationerna är inte jättestora. Om vi på sikt ser att någon kommun halkar efter och att man behöver mer vaccin så får vi kompensera det inom länet. Hallänningarna kan ju söka över kommungränserna och kanske väljer att vaccinera sig där man jobbar, istället för där man bor, säger Pernilla Wallerstedt.

Stor vaccinationsvilja bland äldre

Tittar man på hur många som vaccinerats i olika åldersgrupper så går det att konstatera att vaccinationsviljan varit stor bland äldre hallänningar. I åldersgruppen 70-79 år har snart 90 procent tagit sin första spruta, i åldrarna 80-89 hela 93,4 procent och bland de allra äldsta, 90+, har 91 procent tagit första sprutan och 82 procent är fullvaccinerade.

– Som det ser ut så håller vaccinationsviljan i sig även i lägre åldersgrupper, men man har kanske olika skäl till att vilja vaccinera sig. Det kan vara att man vill skydda sig själv eller någon annan, eller att man vill kunna leva ett liv som inkluderar resor och annat, säger Pernilla Wallerstedt.

ANNONS
Diagrammet visar antal vaccinerade i olika åldersgrupper i Halland. I åldersgruppen 70-79 år har snart 90 procent tagit sin första spruta, i åldrarna 80-89 hela 93,4 procent och bland de allra äldsta, 90+, har 91 procent tagit första sprutan och 82 procent är fullvaccinerade.
Diagrammet visar antal vaccinerade i olika åldersgrupper i Halland. I åldersgruppen 70-79 år har snart 90 procent tagit sin första spruta, i åldrarna 80-89 hela 93,4 procent och bland de allra äldsta, 90+, har 91 procent tagit första sprutan och 82 procent är fullvaccinerade. Bild: Region Halland

Mindre Astra Zeneca-vaccin

När det gäller tillgången på vaccin så finns det fortfarande frågetecken, men Region Halland räknar med att få cirka 14 000 doser i veckan fram till månadsskiftet maj-juni, då leveranserna beräknas öka till 20 000 doser i veckan.

– Eftersom Astra Zenecas och Jansens vaccin bara ges till personer som är 65 år och äldre så kommer de att få allt mindre betydelse i takt med att den gruppen blir färdigvaccinerad. Jansens vaccin har ju inte ens börjat levereras ut till regionerna, vilket varit ett nationellt beslut, säger Pernilla Wallerstedt.

I denna vecka öppnar också vaccinationscentralen på Halmstad Arena på nytt.

– I början blir det med begränsade öppettider, men den blir nu ett alternativ till vårdcentralerna för de som har rätt att boka in sig, säger Pernilla Wallerstedt.

Läs mer: Så prioriteras vaccinet i fas 4

ANNONS