Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild på coronaprovtagning i Halmstad. Bild: Roger Larsson/HP Arkiv
Arkivbild på coronaprovtagning i Halmstad. Bild: Roger Larsson/HP Arkiv

Var fjärde smittad tillhör riskgruppen hög ålder

Ungefär var fjärde hallänning som smittats av covid-19 tillhör riskgruppen hög ålder och bland de som dött till följd av viruset är medelåldern 80,3 år. Detta visar detaljerade siffror som Region Halland nu valt att presentera.

Region Halland har nu beslutat att släppa mer detaljerad information om coronavirusets spridning i Halland. I rapporten ”Epidemiologisk information fall av Covid-19 infektion i Halland”, presenteras siffror som i detalj visar hur viruset spridits i länet.

– I början när det var ett litet antal smittade var vi mer restriktiva. Men nu när vi vet att vi har smittan överallt i Halland känns det mer naturligt att presentera mer detaljerade siffror. Vi har märkt att det finns ett stort intresse av att följa utvecklingen, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör vid Region Halland.

Den 15 april är 198 personer konstaterat smittade av covid-19 i Halland. Enligt den nya rapporten så hittar man flest antal fall i Kungsbacka (cirka 57 stycken) följt av Halmstad (cirka 53 stycken).

De kommuner med minst antal bekräftade coronafall är Hylte (cirka 8 stycken) och Laholm (cirka 16 stycken).

Av de smittade är 111 stycken kvinnor och 87 stycken män.

De som dött är i snitt 80,3 år gamla

Medelåldern på de som konstaterats smittade av covid-19 i Halland är 54,4 år. Flest antal sjuka hittar man i åldersgruppen 50-59 år – följt av grupperna 20-29 år, 30-39 år och 60-69 år.

Att coronasmittan finns på ett antal äldreboenden runtom i landet är ett stort problem, slog statsepidemiologen Anders Tegnell fast under en presskonferens i förra veckan.

”Det här är ett stort bekymmer och en stor anledning till de ökande dödstalen vi ser i Sverige i dag”, sa Tegnell.

Även i Halland har smittan letat sig in på äldreboenden och ungefär en fjärdedel av de som blivit sjuka i länet tillhör riskgruppen hög ålder, visar regionens siffror.

När det gäller hallänningar som är 70 år gamla och äldre är cirka 55 personer bekräftat smittade. Enstaka fall har konstaterats i åldersgruppen 100-109 år.

Också bland dödsfallen är åldern hög. Och av de personer som har dött till följd av covid-19 i Halland tillhör 18 av 19 avlidna en medicinsk riskgrupp så som hög ålder eller underliggande sjukdomar. Medelåldern på de som avlidit till följd av viruset är 80,3 år.

Smittspridningen började i norra Halland

Tittar man på hur coronaviruset spridit sig i länet över tid så ser man att de flesta fallen började dyka upp i främst Kungsbacka och Varberg i början av mars månad.

Sedan dess har viruset spridits till de övriga halländska kommunerna och i dagsläget är smittan mer jämt fördelad i länet.

– Norra Halland hade ett ökat antal fall från början, men nu har det jämnat ut sig. Många av de första fallen i norra Halland var personer som varit i olika riskområden. Det kan också bero på arbetspendling till exempelvis Göteborg, säger Johanna Wiechel-Steier.

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!