Under påsken äter svenskarna 4 000 ton godis. Men påsken är så mycket mer än frosseri.
Under påsken äter svenskarna 4 000 ton godis. Men påsken är så mycket mer än frosseri.

Var dag har nytt namn i påskveckan

Efter blåmåndag följer vita tisdagen. Den här veckan, dymmelveckan, har varje dag ett eget namn och sin egen historia.

ANNONS
|

Butikerna fylls med färgglada ägg, fluffiga fjädrar och tonvis med godis. Men den högtid som nu närmar sig är inte bara den tid på året då vi klär ut barnen till häxor och äter 4 000 ton godis.

Inom kristendomen firas att Jesus uppstår efter att han dött och begravts på långfredagen. Enligt svensk tradition är veckan förknippad med mycket mystik och regler.

Dagarna innan påsk har fått sina egna namn. Den här veckan, stilla veckan, får man inte ligga kvar för länge i sängen. På blåmåndag, eller "svarta måndag", var den som klev upp sist "askfisen".

Vita tisdag kunde man vakna och tända eld i spisen. Den som lämnade sänghalmen sist den här dagen kallades för "fetgrisen".

ANNONS

Dymmelonsdagen är den dag då påskfriden ska infinna sig. Fram till 1571 skulle kyrkans klockringningar dämpas den här dagen. Men det ändrade man på eftersom tysta klockor kan medföra vantro. Om aska och sopor inte var undanröjda på dymmelonsdagen "inträffade det förmodligen vanligaste av alla magiska straff: huset blev fullt av loppor och annan ohyra", enligt Ebbe Schön i Folktro från förr. Den som låg kvar i sängen längst kallades "dymmeloxen".

Skärtorsdagen syftar på ordet skära som betyder 'göra ren'. Jesus tvättade lärjungarnas fötter och instiftade nattvarden. Den som låg kvar längst blev "skärtosen".

långfredagen hölls barn inomhus till sent 1900-tal. Bio, teater och danstillställningar var förbjudna enligt svensk lag ända fram till 1973. "Långlaten" kallades han eller hon som låg kvar längst i sängen.

Sisten upp ur sängen på påskafton kallades "stumpen".

påskdagen kunde den mest morgonpigge få se solen dansa. Det skulle vara av glädje över Jesu uppståndelse. Sist upp ur sängen var "långlåskan".

Påsken är årets största högtid inom både kristendomen och judendomen, även om den firas av olika anledningar. Inom kristendomen firas att Jesus uppstår efter att ha dött och begravts på långfredagen. Inom judendomen firas påsken till minne av uttåget ur Egypten.

ANNONS

Källa: Ne.se, Svenska kyrkan.

ANNONS