Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Vanlig operation blir enklare för både personal och patient

Gallsten är ett vanligt problem och att operera bort gallblåsan är ett av de vanligaste ingreppen som görs på kirurgmottagningen på Hallands sjukhus. Men det räcker inte alltid och då används en modern metod för att komma åt gallgången. Med hjälp av röntgen och en styrbar kamera kan läkaren se och komma åt insidan av buken utan ett enda snitt.

Vid problem med gallsten är förstahandsalternativet ofta att operera bort gallblåsan, det är ett vanligt ingrepp som ibland behöver kompletteras. För patienter med gallsten som fastnat i gallgången (som går mellan gallblåsan och tolvfingertarmen) räcker det inte med en vanlig galloperation eftersom gallgången inte kan tas bort. Den behöver då rensas på stenar genom en annan minimalinvasiv operation.

På sjukhuset i Halmstad görs varje år omkring 150 operationer med den metod som kallas ERCP och i Varberg görs ungefär lika många. ERCP innebär att man använder ett endoskop, det vill säga en böjlig slang med kamera och olika instrument, som förs in genom munnen och ner till tarmen.

Med ERCP-tekniken placerar man då ett tunt rör i gallgångens öppning till tarmen för att förenkla för gallstenen att passera på egen hand. I dag är det ett relativt enkelt ingrepp som inte behöver ta många minuter. För omkring 20 år sedan såg det helt annorlunda ut och krävde att patienten öppnades för en större operation.

– Man gör färre hål i människan helt enkelt, säger Claes Hjalmarsson som är läkare och verksamhetschef för kirurgkliniken på Hallands sjukhus.

Gallstensoperation på Hallands sjukhus Halmstad.
För det mesta krävs tre personer för en operation med ERCP, en läkare och två assisterande sjuksköterskor. Carola Abrahamsson ser till att patienten sover och mår bra medan Malin Persson assisterar läkaren Claes Hjalmarsson med instrumenten. Bild: Johan Persson

Sover inte lika djupt

Just den här dagen ska Claes Hjalmarsson och de två assisterande sjuksköterskorna göra fyra ERCP-operationer. Först ut är Marianne Björnsson som varit med om det tidigare, hon fick då ett plaströr insatt i gallgångens öppning och ska nu ta bort det.

– Det är ingenting man längtar efter men man får sömnmedel och märker inte av särskilt mycket efter det. De tar hand om mig väldigt väl, säger hon och syftar på sjuksköterskorna Carola Abrahamsson och Malin Persson.

Kort därefter får Marianne Björnsson komma in i rummet som är utrustat med både en stor röntgenkamera och endoskop. Sedan går allt på rutin. Sköterskorna hjälper henne upp på bordet under röntgenkameran och förbereder all utrustning.

Det kan göra ont även om man sover.

Inför ingreppet sövs patienten men inte lika djupt som vid en större operation, därför behövs i regel ingen narkospersonal. En av sjuksköterskorna stannar nära patienten under hela ingreppet för att se till att allt fungerar bra, den andra assisterar läkaren med instrumenten.

– Det kan göra ont även om man sover. Det märker man om patienten blir orolig och rör på sig, säger Carola Abrahamsson.

Plaströr tas bort från gallgången

Marianne Björnsson får ett läkemedel som gör att hon somnar och en plastskena i munnen som ska skydda hennes tänder. När sköterskan kontrollerat att hon sover kan ingreppet börja och endoskopet föras ner i halsen.

Genom knappar och reglage på handtaget som sitter fast i slangen kan Claes Hjalmarsson styra instrumentet ner i magsäcken och vidare till tolvfingertarmen. På en skärm syns bilden som kameran fångar upp. Det mesta som syns är rosa och ser skrynkligt och lite kladdigt ut, åtminstone för det otränade ögat.

Gallsten tas bort med endoskop.
Genom handtaget på endoskopet kan Claes Hjalmarsson styra slangen och stoppa in verktyg som gör att han kan nå och ta bort plaströret i Marianne Björnssons gallgång. Den tunna linan som stoppas ner kan ha ett lasso eller tång som går att styra. Bild: Johan Persson

– Här har vi plaströret som vi lagt in för att det varit stopp i gallgången, säger Claes Hjalmarsson och ger instruktioner om vilka instrument han vill använda för att plocka bort det.

Genom ledaren kan vi byta instrument utan att behöva leta oss fram på nytt varje gång.

Malin Persson plockar fram en tunnare slang som stoppas ner i endoskopet, längst ut finns ett litet lasso som träs runt röret och dras ut. Det lilla plaströret bryts och först följer bara en liten bit med upp. Lasso-verktyget byts ut mot en liknande slang men denna gång med en liten tång längst ut. Efter lite trixande får Claes Hjalmarsson tag i röret och drar ut det.

– Om röret sitter länge blir det skört, förklarar han.

Efter att röret är borttaget ska gallgången kontrolleras. Endoskopets kamera når inte hela vägen fram men genom verktyget kan man spruta in kontrastvätska som gör att det går att kontrollera om det finns några gallstenar på röntgenbilden.

– Genom ledaren kan vi byta instrument utan att behöva leta oss fram på nytt varje gång, säger Claes Hjalmarsson som byter instrument till en ballong som kan blåsas upp för att få tydligare röntgenbilder av gallgången. Samma instrument kan också fånga upp gallsten att ta med sig ut från gallgången.

Snabb återhämtning

Inga gallstenar syns till i gallgången vilket innebär att allt är klart. Ingreppet i sig tog inte mycket mer än en kvart och totalt var Marianne Björnsson inne i salen i mindre än en timme.

– Man började med detta för över 20 år sedan och har utvecklat teknikerna mer och mer. Förr behövde man öppna upp patienterna. Nu kan man sköta det på detta sättet och patienten kan gå hem samma dag utan några men av det, säger Claes Hjalmarsson.

Det gick över förvånansvärt fort.

Sjukhuset i Halmstad gör omkring 150 ERCP per år.
Marianne Björnsson vaknade kort efter att ingreppet var klart, sjuksköterskan Carola Abrahamsson höll ett vakande öga över henne under tiden som de förberedde salen för nästa patient. Bild: Johan Persson

När HP pratar med Marianne Björnsson en dag senare berättar hon att hon lämnade sjukhuset samma eftermiddag och nu är hemma och mår bra.

– Jag hade givetvis ont där de varit och rotat en stund efteråt och lite ont i halsen, men det var marginellt. Det gick över förvånansvärt fort och jag är jättenöjd, säger hon.

Om några veckor ska några nya prover tas för att kontrollera att det ser fortsatt bra ut. Även om Marianne Björnsson verkade ta operationen med ro och allt gått smidigt hoppas hon så klart slippa behöva fler ingrepp.

– Jag kan vara lite orolig för att det ska kunna bli en ny inflammation men vi hoppas innerligt att det inte kommer tillbaka, avslutar hon.

Fakta: ERCP

Förkortningen står för endoskopisk retrograd cholangio-pankreatografi. Tekniken används för att undersöka och behandla gallvägarna och bukspottkörteln.

ERCP innebär en kombination av röntgen och endoskopi. Genom en böjlig slang med kameran kan läkaren se insidan av magsäcken och tarmen.

Genom ERCP kan man ta bort gallsten i gallgången och göra gallgångens öppning till i tarmen större genom att sätta dit ett rör så att stenen kan passera ut i tarmen av sig själv. Röret tas då bort genom ett nytt ingrepp några månader senare.

Behandlingen kan vara klart på 15 minuter, men också ta upp till en och en halv timme.

Allvarliga komplikationer är ovanliga men det förekommer att patienter får svår inflammation i bukspottkörteln på grund av kontrastmedlet.

Källa: 1177.se & Hallands sjukhus

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!