Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Valkompass på nätet. Hallandspostens chefredaktör Viveka Hedbjörk tror att den nya lokala valkompassen på hallandsposten.se blir en bra service för läsarna inför höstens val - inte minst på det lokala planet. Bild: Roger Larsson
Valkompass på nätet. Hallandspostens chefredaktör Viveka Hedbjörk tror att den nya lokala valkompassen på hallandsposten.se blir en bra service för läsarna inför höstens val - inte minst på det lokala planet. Bild: Roger Larsson

Valkompassen - din guide i den politiska snårskogen

Nu lanserar Hallandsposten och SVT i samarbete med flera andra tidningar en lokal valkompass. En nysatsning som ska ge väljarna hjälp att hitta rätt i den politiska snårskogen inför höstens val den 9 september.

Har du koll på hur partierna i kommunfullmäktige och regionen ställer sig i frågor som handlar om din absoluta närhet? Hur väl matchar dina personliga politiska åsikter partiernas ställningstaganden i Halmstads, Laholms och Hylte kommun och Region Halland? Det är frågor som en ny lokal valkompass på hallandsposten.se hjälper till att svara på.

Här hittar du din lokala valkompass.

Den lokala valkompassen har tagits fram och utvecklats av SVT i samarbete med lokala tidningstitlar, bland andra Hallandsposten. Förhoppningen är att valkompassen ska fungera som en vägledning för väljarna i en valrörelse där det inte alltid är lätt att se vad som gömmer sig bakom de slagfärdiga formuleringarna.

– Detta är en del av Hallandspostens valbevakning. Vi kommer under sommaren att intensifiera den lokala och regionala journalistiken och har bland annat gjort en stor läsarundersökning. Valkompassen är ett bra och lättillgängligt komplement som gör det enklare för läsarna att orientera sig bland de politiska förslagen, säger Viveka Hedbjörk, chefredaktör på Hallandsposten.

Valkompasser i sig är ingen ny företeelse. De har blivit en allt vanligare del av mediernas valbevakning och enligt SCB:s och Göteborgs universitets stora valundersökning 2014 gjorde 47 procent av väljarkåren någon form av valkompass.

Sverige går mot ett riksdagsval där opinionsmätningarna visar att det är mycket jämnt mellan blocken. Mycket tyder på att även de lokala valen blir rysare.

Därför finns det alltså nu en valkompass med lokalt fokus. Partiföreträdare i kommuner och landsting har fått möjlighet att svara på ett antal frågor som sedan väljarna kan jämföra sig med.

Eftersom valkompassen går ut över hela landet behöver urvalskriterierna fungera för alla landets kommuner. Gränsen för vilka som är med i valkompassen har därför dragits vid de partier som redan sitter i kommunfullmäktige eller regionfullmäktige, vilket gör att en del nya partier eller mindre partier inte är med.

I Region Halland har samtliga nio partier som är representerade i regionfullmäktige svarat. I Halmstads kommun medverkar samtliga nio partier som sitter i kommunfullmäktige. Samma sak i Laholms kommun – samtliga nio partier har svarat. I Hylte kommun har också nio av nio partier lämnat in sina svar.

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!